Risc de dezatru ecologic in Marea Neagra

Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Centrul de Dezvoltare al OCDE au organizat evenimentul de lansare a Studiului Economic asupra Marii Negre si Asiei Centrale 2008.

Din perspectiva Romaniei, evenimentul se inscrie in seria demersurilor tarii noastre pentru aderarea la OCDE, in contextul activarii politicii nationale de cooperare internationala pentru dezvoltare si constituie un excelent prilej de reafirmare a importantei pe care Romania o acorda regiunilor Marii Negre si Asiei Centrale. Studiul a fost realizat de Centrul de Dezvoltare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (DEV/OCDE) si reprezinta o evaluare a performantelor economice si a politicilor aferente in spatiul Marii Negre si al Asiei Centrale. Studiul Economic asupra Marii Negre si Asiei Centrale (BSECAO) reprezinta prima lucrare publicata de catre organizatie din seria studiilor de perspectiva ale DEV/OCDE. Materialul intocmit de catre DEV, organismul specializat al organizatiei pe probleme de dezvoltare, analizeaza comparativ situatia macro-economica si perspectivele a 17 state din regiunile Marii Negre si Asiei Centrale. BSECAO a fost insa lansat inainte cu o zi de avertizarile lansate de parlamentarii Consiliului Europei catre tarile riverane Marii Negre privitoare la riscul unui dezastru ecologic, cerand o mobilizare generala pentru a-l preveni. „Marea Neagra este in prezent aproape de un dezastru ecologic” din cauza supraexploatarii resurselor, eutrofizarii (proces natural sau artificial de imbogatire cu materii organice si cu substante nutritive – n. red.) si deversarii de substante toxice”, avertizeaza autorii unui raport prezentat in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Potrivit documentului, industrializarea oraselor de coasta, activitatea porturilor si deversarea de substante toxice si radioactive in Marea Neagra au dus la o „poluare fara precedent”. Parlamentarii au adoptat un text care incurajeaza statele riverane – Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina – sa isi intensifice cooperarea.

Tone de deseuri

In fiecare an, Dunarea deverseaza in Marea Neagra 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom si 50.000 de tone de hidrocarburi. Alte ape care se varsa in Marea Neagra – Nipru, Nistru, Don, Kuban si altele – deverseaza mii de tone de cadmiu, cupru, plumb, zinc, nitrati si fosfor. Congresul puterilor locale si regionale ale Consiliului Europei vrea sa instituie din septembrie o Euroregiune a Marii Negre, ceea ce ar trebui sa favorizeze dezvoltarea durabila a regiunii. Uniunea Europeana dezvolta pe de alta parte initiativa Sinergia Marii Negre, care priveste intre altele proiecte de mediu, politica maritima si pescuit si care se bazeaza in special pe cooperarea transfrontaliera, aminteste APCE. Cele sase state riverane Marii Negre au ratificat in 1992 o conventie pentru protejarea acesteia, care vizeaza un control mai eficient al resurselor sale. Autorii raportului subliniaza, insa, ca eforturile depuse sunt in continuare ineficiente.

ONG-urile au avertizat demult

Faptul ca biodiversitatea Marii Negre este amenintata de poluarea solului, a apei si a aerului, cei mai importanti factori poluatori fiind fluviile Dnepr, Don si Dunarea, a fost semnalata inca de anul trecut de presedintele unei confederatii care reuneste mai multe organizatii neguvernamentale (ONG). Liderul Confederatiei pentru protejarea Marii Negre „Kardoga”, Kenan Kuri, a tras un semnal de alarma, avertizand ca Marea Neagra isi pierde vigoarea din cauza poluarii masive, iar stocurile de pesti sunt in scadere. |n acel moment, ecologistii recomandau statelor riverane sa accelereze masurile comune asupra carora au convenit in 1996, privind protectia si refacerea biodiversitatii acestei ape.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *