Societatea de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin isi asumase din 2007 misiunea de a monitoriza cazurile de cetacee ucise de poluare sau braconieri in Marea Neagra.
„Echipa noastra a fost disponibila 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Au rezultat din acest demers: o lucrare de doctorat, o statistica fidela realitatii privind cauzele mortii a peste 350 de cetacee esuate moarte in intervalul mai 2007 – iunie 2012, o harta cu zonele de concentrare a cazurilor pe un interval de 5 ani, precum si date noi privind acumularea de poluanti remanenti in tesuturile acestora“, mentioneaza coordonatorul Razvan Popescu-Mirceni.
De la inceputul anului, Oceanic Club s-a ocupat de investigarea a 83 de cazuri. Costurile pentru preluarea si transportarea delfinilor esuati sunt suportate din resurse proprii ale organizatiei. Banii se aduna din contributia financiara si logistica a membrilor Oceanic Club, iar costurile s-au ridicat la o medie anuala de peste 20.000 RON.
Echipa Oceanic Club a anuntat luni ca din cauza finantarii nu mai poate continua activitatea. „Din cauza costurilor legate de combustibili si materiale de unica folosinta pe care nu le mai putem suporta din surse proprii, suntem nevoiti sa sistam pe termen nedefinit preluarea cadavrelor de delfini esuate pe plaje“, a declarat Popescu-Mirceni, care a precizat ca „in conditiile in care se vor identifica resursele financiare pentru acoperirea costurilor echipa isi manifesta disponibilitatea reluarii acestui segment al programului nostru destinat cercetarii si protectiei cetaceelor din Marea Neagra“.
Acesta este a doua misiune de interventie complexa la care Oceanic Club trebuie sa renunte. La 2 septembrie 2011, tot din ratiuni financiare, a fost sistata activitatea echipajului de interventie si salvare a animalelor salbatice aflate in dificultate.
Oceanic Club va aloca in continuare resurse pentru cazurile de delfini esuati vii care necesita interventie pentru salvare. „De asemenea ne mentinem disponibilitatea pentru investigarea prin sondaj a unui procent de 10% din cazurile de cetacee esuate moarte, fara insa a ne mai asuma obligatia preluarii, transportului si incinerarii acestora“, a mai adaugat Razvan Popescu-Mirceni.
Apele Romane preia activitatea
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral (ABADL) intervine cu precizari dupa anuntul facut de Oceanic Club.
„Administratia Bazinala a avut incheiat un protocol cu Oceanic Club pentru preluarea delfinilor de pe plaja in vederea realizarii unor cercetari ale organizatiei. O data cu sistarea activitatii, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a fost informata si a preluat deja operatiunea de ridicare a delfinilor de pe plaje“, se arata in punctul de vedere emis de ABADL.
Institutia mentioneaza ca de altfel, a intervenit in mai multe situatii in care capacitatea celor de la Oceanic Club a fost depasita.
Dispeceratul ABADL (0241.67.30.24; 0241.48.61.05; 0745.34.92.09) functioneaza non-stop, astfel incat oricine poate semnala aparitia unui delfin pe plaja.