Milioane de tone de deseuri provenite de la vapoare si din regiunile de coasta s-au acumulat de-a lungul timpului in mijlocul oceanului.
Oceanul Pacific „gazduieste” cea mai mare groapa de gunoi din lume. Uriasa „supa de gunoaie” se intinde pe o suprafata de 500 de mile nautice in Oceanul Pacific, intr-o zona cuprinsa intre coastele Californiei si arhipelagul Japoniei, trecand pe langa insulele Hawaii. Acumularea s-a produs datorita curentilor submarini, care au strans, incetul cu incetul, toate deseurile intalnite in cale.
Oceanograful american Charles Moore, cel care a descoperit „Marea Groapa de gunoi din Pacific” sau „vartejul de gunoi” , crede ca circa 100 milioane de tone de resturi materiale plutesc la suprafata oceanului in sectorul respectiv. Curtis Ebbesmeyer, un oceanograf care monitorizeaza fenomenul acumularii de materiale plastice pe marile si oceanele planetei, spune ca nu este vorba de o insula de gunoaie, ci mai degraba o de „supa de plastic”, care se intinde pe o suprafata egala cu cea a Statelor Unite.
El arata ca acumularea de gunoaie seamana cu o entitate vie. „Se misca precum un animal mare fara lesa. Cand acest animal se apropie de pamant, asa cum s-a intamplat cu arhipelagul Hawaii, rezultatele sunt dramatice”, a declarat acesta.
Aproape o cincime din resturile materiale care formeaza imensa groapa de gunoi sunt aruncate de pe nave si de pe platformele petroliere, restul provenind de pe continente. Moore, fost marinar, a descoperit groapa de gunoi din intamplare, in 1997, in timpul unei curse cu iahtul din Los Angeles spre Hawaii. El a avertizat ca, in cazul in care omenirea nu renunta la materialele nedegradabile, resturile de plastic din Pacific se vor dubla ca suprafata in urmatorii 10 ani.
Prins in capcana gunoaielor
Charles Moore a povestit pentru „The Independent” ca in anul 1997, pe cand se afla cu iahtul in larg, a fost extrem de uimit sa constate cum intra direct in acest „vartej de gunoaie”. Este vorba de o zona unde apele oceanului circula foarte incet, din cauza vanturilor reduse si a presiunii ridicate. In general, aceasta zona este evitata de marinarii cu experienta. El a mai spus ca groapa de gunoi nu poate fi detectata de sateliti deoarece este transparenta si se afla sub apa.
„Poate fi observata doar de la bordul navelor”, a precizat acesta. Potrivit Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, materialele plastice provoaca anual moartea a aproape un milion de pasari marine si a 100.000 de mamifere marine prin ingurgitare, acestea confundandu-le cu hrana. Materialele plastice reprezinta circa 90 la suta din gunoaiele care plutesc in apele marilor si oceanelor. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu a apreciat in 2006 ca pe o suprafata de aproape doi kilometri patrati plutesc in medie circa 46.000 de obiecte din plastic.
Sursa: Adevarul