„Supa de plastic” din Hawaii pana in Japonia

Dupa spusele cercetatorilor, cantitatea de deseuri din Oceanul Pacific creste intr-un ritm alert si acopera acum o suprafata de doua ori mai mare decat teritoriul Stalelor Unite. Acesta intinsa suprafata de gunoaie – in fapt cea mai mare groapa de gunoi a planetei – este tinuta in loc de curentii circulari ai oceanului si se intinde pe aproximativ 500 de mile marine, in largul coastei Californiei, de-a lungul Pacificului de Nord, aproape pana in Japonia.


Charles Moore, un oceanograf american care a descoperit „Marea fasie de gunoi a Pacificului” crede ca in aceasta regiune se afla in jur de 100 de milioane de tone de deseuri. Marcus Eriksen, cercetator, afirma: ” oamenii credeau initial ca este vorba despre o insula din gunoaie de plastic pe care poti sa pasesti. Ei bine, nu este chiar asa. Este ca o „supa” de plastic fara sfarsit”. Un alt oceanograf care studiaza acumularea de mase plastice din oceane de mai bine de 15 ani, priveste acest morman de gunoaie ca pe o entitate cu viata: „se deplaseaza ca un animal urias, dar fara lesa. Cand acest animal se apropie de uscat, cum se intampla in arhipelagul hawaian, urmarile sunt catastrofale.
Aproape o cincime din gunoaie, printre care se numara mingi de fotbal, caiace, piese Lego si pungi, este aruncata in mare de nave sau platforme petroliere. Restul vine de pe uscat.
Domnul Moore a descoperit fasia de gunoi in 1997, din intamplare. Mostenitor al unei averi castigate din industria petrolului, el si-a vandut afacerea pentru a deveni un activist pentru protectia mediului. Acum, el avertizeaza ca daca oamenii nu vor reduce cantitatea de plastice pe care le folosesc, acesta fasie si-ar putea dubla marimea in urmatorul deceniu.
In mod normal, gunoiul care ajunge in mare se degradeaza, insa plasticul din zilele noastre este atat de rezistent incat aici au fost gasite obiecte vechi de 50 de ani. Programul de Mediu al ONU sustine ca deseurile plastice cauzeaza anual moartea a mai bine de un milion de pasari si a aproximativ 100.000 de mamifere marine. Seringi, brichete si perii de dinti au fost gasite in stomacul pasarilor moarte.
Se considera ca plasticul reprezinta 90% din deseurile ce plutesc in oceane. Programul de Mediu al ONU a estimat in 2006 ca fiecare metru patrat de ocean contine 46.000 de bucati de plastic. Apele pline de gunoaie reprezinta un pericol si pentru oameni. Sute de milioane de bucatele de plastic – materia prima pentru aceasta industrie – ajung anual in mari si oceane iar apoi atrag chimicale produse de om. Marcus Eriksen afirma: „Este simplu. Ceea ce ajunge in ocean, ajunge in stomacul animalelor si apoi in farfuria noastra”.

Sursa: The Independent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *