Incalzirea climei: Grav episod de albire a coralilor in Pacificul de Nord

Încălzirea climei: Grav episod de albire a coralilor în Pacificul de Nord
Incalzirea climei: Grav episod de albire a coralilor in Pacificul de Nord
Incalzirea climei: Grav episod de albire a coralilor in Pacificul de Nord

Un fenomen de albire a coralilor inedit prin amploarea sa se inregistreaza in Pacificul de Nord, din cauza unui episod de tipul El Nino care face sa creasca temperatura apelor oceanelor, au semnalat luni oamenii de stiinta, potrivit AFP.

In Insulele Marshall, acest fenomen observat de la mijlocul lunii septembrie este „cel mai grav inregistrat vreodata”, a declarat, pentru France Presse, Karl Fellenius, oceanograf cu sediul la Majuro, capitala Republicii Insulelor Marshall.

Potrivit lui C. Mark Eakin, din cadrul Agentiei americane oceanografice si atmosferice (NOAA), este afectat ansamblul Pacificului de Nord.

„Un important fenomen de albire a fost constatat in zona insulei Guam (Insulele Mariane de Nord), a insulelor hawaiiene de nord-vest, a Insulelor Marshall si in Kiribati”, a explicat acest responsabil, semnaland „noi recorduri de stres termic” in partea septentrionala a Oceanului Pacific.

Albirea coralilor este un fenomen natural ce apare in locuri in care apa circula putin, in perioade cu maree slabe si cu temperaturi foarte inalte, la adancimi mici. Totusi, amploarea fenomenului studiat nu se poate explica decat prin „emisiile de gaze cu efect de sera care fac sa urce temperatura apelor oceanelor”, a afirmat Karl Fellenius.

De mai multe luni, temperatura apelor de suprafata este cu aproximativ jumatate de grad sau un grad mai mare decat cea normala, diferenta suficienta pentru fragilii corali, a adaugat oceanograful.

Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM) a avertizat la recentul summit de la Lima ca temperaturile inalte inregistrate intre lunile ianuarie si octombrie pe intreaga planeta, pe apa si pe uscat, ar putea face din 2014 cel mai cald an din 1880 incoace.

Potrivit acestui organism mondial, urcarea mercurului in termometre ar explica in parte ploile si inundatiile exceptionale observate in acest an.

El Nino este un curent cald al Oceanului Pacific, care apare in general la un interval cuprins, in medie, intre cinci si sapte ani si exercita o puternica influenta asupra climei pe glob. OMM estima in septembrie la 70% posibilitatile ca El Nino sa reapara intre lunile noiembrie si februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *