ONG Natura2000 poate da gratis Ministerului Mediului date despre siturile noi pe care le cere CE

Coalitia ONG Natura2000 poate pune gratuit la dispozitia autoritatilor romane datele pe care le detine pentru desemnarea suplimentara de arii speciale de protectie avifaunistica, astfel incat Romania sa evite plata de amenzi pentru nerespectarea angajamentelor asumate fata de UE.ONG Natura2000

Comisia Europeana a deschis proces la CEJ Romaniei pe 8 octombrie, pentru ca nu a respectat prevederile directivei Pasari, asa cum s-a angajat prin tratat.

Coalitia conditioneaza insa depunerea datelor de desemnarea unei comisii de experti independenti pentru validarea datelor oferite si desemnarea siturilor suplimentare. In plus, Natura2000 cere ca suma de un milion euro ce se ofera pe baza de licitatie pentru „Proiect de cercetare in vederea indeplinirii obligatiilor ce revin tarii noastre in ceea ce priveste aplicarea reglementarilor comunitare privind reteaua ecologica Natura 2000″ (cod CPV: 73110000-6 )” sa fie utilizata pentru finalizarea propunerilor de suplimentare de situri si asigurarea conditiilor de baza pentru plati compensatorii catre proprietarii de terenuri.

O parte din datele Coalitiei au fost colectate inca din anul 2007, pe baza unui contract cu Ministerul Mediului si depuse pentru desemnare in acelasi an, iar alta parte provin din proiecte implementate de organizatii membre ale Coalitiei. Datele se refera la cel putin 21 de arii de importanta avifaunistica si la completarea datelor pentru 71 de arii, se arata in scrisoarea deschisa transmisa Ministerul Mediului si departamentului de mediu din Comisia Europeana.

Astfel, Coalitia ONG Natura2000 Romania poate oferi date suficiente pentru desemnarea siturilor suplimentare in proportie de 100% pentru 8 habitate, in proportie de 50% pentru 6 habitate, precum si pana in 50% pentru desemnarea siturilor suplimentare in cazul altor 2 habitate. In plus, datele colectate pe specii de Coalitie pot oferi baza pentru desemnarea a 100% din siturile necesare pentru 26 de specii, in jur de 50% pentru 27 de specii si in diferite procente pentru 12 specii, se mai arata in scrisoarea transmisa luni de Natura2000.

CE a cerut desemnari suplimentare de situri pentru cele 16 habitate si 65 de specii.

„In baza acestor date propunem un numar de minimum 257 de noi situri”, mai precizeaza Coalitia ONG Natura 2000.

Comisarul-sef al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, declara recent ca procesul dechis la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) pe arii protejate nu va continua, pentru ca Romania va demonsta ca are resursele necesare pentru a desemna si intretine toate siturile la care s-a angajat.

Coalitia ONG Natura 2000 Romania este alcatuita din 52 organizatii neguvernamentale care actioneaza in domeniul protectiei naturii. Scopul acestei coalitii este sa contribuie la implementarea efectiva, completa si la timp a retelei de arii protejate Natura 2000 in Romania si la sprijinirea actiunilor de conservare din toate ariile naturale protejate si a speciilor din afara ariilor naturale protejate.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *