Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana pentru neadoptarea legislatiei privind deseurile de ambalaje

Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana pentru neadoptarea legislatiei privind deseurile de ambalaje
Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana pentru neadoptarea legislatiei privind deseurile de ambalaje

Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE) pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune in dreptul sau intern legislatia revizuita a UE privind deseurile de ambalaje. Vezi in articol – declaratii Horatiu Radu, Agentul Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana de Justitie.

Versiunea revizuita a Directivei privind ambalajele actualizeaza normele privind ambalajele si deseurile de ambalaje, in vederea reducerii impactului acestora asupra mediului. Statele membre au avut obligatia de a asigura intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformitatii cu directiva pana la 30 septembrie 2013. Romania, care a depasit termenul initial, a primit o scrisoare de punere in intarziere la 29 noiembrie 2013, urmata de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an si jumatate de la expirarea termenului, directiva inca nu a fost transpusa in legislatia nationala. Prin urmare, Comisia a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a UE.

Sursa: Comisia Europeana / Vezi comunicatul integral aici.

UPDATE Horatiu Radu, Agentul Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana de Justitie, a declarat pentru EurActiv.ro:

S-ar putea discuta retragerea actiunii doar in conditiile in care Directiva ar fi transpusa urgent in legislatia nationala.

Horatiu Radu a mai precizat ca, pana in prezent, Romania a mai avut patru alte actionari la Curtea Europeana de Justitie pentru netranspunerea legislatiei europene.

O cauza aflata pe rol la CJUE, pe care Romania a castigat-o, s-a referit la Directiva Habitate. Comunicatul Comisiei Europene pe acest subiect, aici

Pentru doua alte cauze in domeniul energiei, care deja erau pe rol, actiunea Comisiei Europene a fost retrasa dupa adoptarea de urgenta a prevederilor necesare.

Un proces impotriva Romaniei, aflat inca pe rol, se refera la iazurile de decantare apartinand exploatarii de cupru si zinc Moldomin. (Articol pe acest subiect – realizat de Deutsche Welle)/  Comunicatul Comisiei Europene pe acest subiect, aici

Comunicatul de miercuri, 29 aprilie al Comisiei Europene explica:

In pachetul lunar privind deciziile de initiere a procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana actioneaza in justitie o serie de state membre care nu au respectat in mod corespunzator obligatiile care le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza numeroase sectoare, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.

Astazi, 29 aprilie, Comisia a luat 120 de decizii, inclusiv 38 de avize motivate si 6 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene. De asemenea, Comisia este in curs de a inchide un anumit numar de cazuri, deoarece respectivele state membre au solutionat problemele pe care le aveau fara a fi fost nevoie de masuri suplimentare din partea Comisiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *