CE sustine ca multe dintre cele mai vulnerabile specii si habitate ale Europei sunt inca in pericol

Comisia Europeana (CE) a publicat luni un raport pe tema starii de conservare a peste 1.150 de specii si 200 de tipuri de habitate protejate prin legislatia comunitara, aratand ca desi statele membre au facut progrese, exista inca specii si habitate in pericol, potrivit unui comunicat al institutiei
biodiversitate
Raportul vizeaza perioada 2001-2006 si nu contine date despre situatia din Romania si Bulgaria, care nu erau in acea perioada state membre ale Uniunii Europene. Analiza asupra biodiversitatii din cele 25 de state membre a identificat ca pasunile, zonele umede si habitatele costiere sunt cele mai amenintate, din cauza declinului practicilor agricole traditionale, a dezvoltarii turismului si a schimbarilor climatice.

Exista, insa, potrivit CE, unele specii mai mari si reprezentative, precum lupul, rasul eurasiatic, castorul si vidra unde se observa imbunatatiri. Astfel, acestea au inceput sa repopuleze anumite arii din teritoriile lor traditionale.

„Ne-am angajat sa oprim diminuarea biodiversitatii in Europa. Pasivitatea nu-si are locul in situatia conturata de raportul de astazi. Recapatarea starii favorabile a habitatelor si speciilor vulnerabile necesita timp si eforturi sustinute. Legislatia comunitara in domeniul protectiei naturii si reteaua Natura 2000 sunt elementele esentiale in realizarea obiectivelor noastre de protejare a biodiversitatii in UE. Acum, aflandu-ne aproape de finalizarea etapei terestre a retelei, putem sa ne asteptam la imbunatatiri importante in urmatorii 10-20 de ani”, a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.

Raportul trateaza 216 tipuri de habitate si contine informatii despre aproximativ 1.182 de specii. In ansamblu, aproximativ 13% din evaluarile starii de conservare a habitatelor regionale si 27% din evaluarile starii de conservare a speciilor regionale au fost clasificate in categoria „necunoscuta”. Aceasta clasificare a fost foarte frecvent utilizata in cazul speciilor prezente in sudul Europei, respectiv Cipru, Grecia, Spania si Portugalia, unde starea de conservare a peste 50% din speciile declarate pe teritoriul lor a fost clasificata drept „necunoscuta”.

Mediul marin reprezinta o problema aparte, 57% din evaluarile starii de conservare a speciilor marine si aproximativ 40% din evaluarile starii de conservare a habitatelor marine fiind clasificate in categoria „necunoscuta”.

„Biodiversitatea Europei inca este supusa unor presiuni importante si e expusa unor riscuri mari. Desi nu vom reusi sa realizam obiectivul de oprire a diminuarii biodiversitatii in Europa pana in 2010, putem spune ca s-au inregistrat progrese”, a declarat directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu, Jacqueline McGlade.

Potrivit articolului 17 din Directiva Habitate, statelor membre le revine obligatia de a furniza, la fiecare sase ani, informatii referitoare la implementarea directivei. In premiera, rapoartele pentru perioada de raportare 2001-2006 au continut evaluari ale starii speciilor si habitatelor care fac obiectul directivei si care se afla pe teritoriul fiecarei tari. Agentia Europeana de Mediu a folosit rapoartele pentru a produce o evaluare integrata pentru fiecare regiune geografica, tip de habitat si specie. Apoi, Comisia a pornit de la aceste evaluari pentru a redacta un raport de sinteza in temeiul directivei.

Pe 2 iulie, reprezentantii Coalitiei ONG Natura 2000 atentionau ca Romania risca sa fie data in judecata la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) si sa plateasca amenzi costisitoare, daca pana in septembrie nu arata Comisiei Europene ca a imbunatatit reteaua de situri Natura 2000, conform angajamentelor asumate prin Tratatul de aderare. Comisia Europeana a dat anul trecut Romaniei calificativele „insuficient moderat si insuficient major” pentru dezinteresul aratat unor specii si habitate de interes comunitar si a declansat, in consecinta, procedura de incalcare a Tratatului de aderare pe Directivele Pasari si Habitate.

Natura Europei este protejata de Directiva Pasari si Directiva Habitate. Aceasta din urma prevede obligatia statelor membre de a mentine intr-o stare favorabila un anumit numar de specii si tipuri de habitate desemnate, in ariile stabilite impreuna cu Comisia. Impreuna cu siturile din Directiva Pasari, aceste situri urmeaza sa fie integrate in Natura 2000, cea mai mare retea ecologica din lume. Exista aproape 22.000 de situri desemnate in temeiul Directivei Habitate, acoperind aproximativ 13,3% din teritoriul UE. In total, reteaua Natura 2000 numara peste 25.000 de situri (din Directivele Habitate si Pasari) si ocupa 17% din teritoriul UE.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *