Sobolanii ii tin in case pe napolitani

0
400

Muntii de gunoaie depozitate in orasul de langa Vezuviu atrag mii de rozatoare. Criza napolitana a tonelor de deseuri se adanceste. Confruntarile intre localnici si politisti sunt la ordinea zilei, iar Berlusconi da vina pe primar.

Dictonul „Vedi Napoli e poi muori” („Sa vezi Napoli si pe urma poti sa mori”) pare sa fie astazi mai valabil ca oricand. Dar nu datorita frumusetilor (de necontestat) ale orasului si regiunii Campania din apropierea vulcanului Vezuviu, ci din cauza mizeriei si a mirosului pestilential ce se degaja din muntii de gunoaie abandonate pe strazile si in afara urbei.

Mai nou, deseurile lasate sa putrezeasca sub cerul liber atrag hoarde de sobolani si soareci, astfel ca localnicii raman pur si simplu baricadati prin case. Autoritatile napolitane vorbesc deja despre un dezastru ambiental, in timp ce premierul Silvio Berlusconi a declarat, ieri, ca singurul vinovat de aceasta situatie ce pare fara iesire este doar primarul orasului Napoli, Rosa Russo Jervolini (din opozitie).

„La Napoli nu functioneaza serviciul de strangere a gunoaielor pentru ca exista un administrator de stanga, care nu stie cum sa-l faca sa functioneze”, sustine „Il Cavaliere”, care promite ca saptamana aceasta va merge din nou in orasul ce se sufoca din cauza mizeriei.

Berlusconi, al carui Cabinet s-a mai confruntat si in 2008 cu criza gunoaielor din provincia napolitana, nu poate insa „pasa” responsabilitatea pe alti umeri, intrucat la inceputul acestui an Curtea Europeana de Justitie a decis ca Guvernul italian este vinovat pentru a nu fi pus la punct sisteme adecvate de sortare si tratare a deseurilor.

Mafia gunoaielor

„Problema gunoaielor nu a disparut niciodata din regiunea Campania, numita -lada de gunoi a Italiei-, pentru ca aici se descarca, ilegal, mii de tone de deseuri provenite din toata Europa, iar Camorra (Mafia napolitana) nu este straina de aceste afaceri”, sustine scriitorul Roberto Saviano, autorul volumului de mare succes „Gomorra”.

Intr-adevar, nu o data presa italiana a scris ca gruparile mafiote au infiltrat, de ani buni, piata gestionarii si reciclarii deseurilor. „Mizeria inseamna aur”, a declarat, la un moment dat, mafiotul pocait Nunzio Perrella.

Astfel ca societati si firme ale Camorrei isi ofera serviciile statului italian la preturi atat de joase incat desfiinteaza orice concurenta. Totusi, numarul gropilor de gunoi si al depozitelor specializate ramane insuficient. Tone de deseuri au ajuns in mare sau au fost transformate in pesticide si ingrasaminte contrafacute (otravitoare, sustin localnicii) destinate terenurilor (tot) din Campania.

Un alt aspect controversat al crizei deseurilor il constituie refuzul si protestele localnicilor fata de infiintarea unei gropi de gunoi langa oraselul Terzigno, din apropiere de Napoli.

„Mamele vezuviene”

Dupa confruntari violente intre localnici si fortele de ordine, pe parcursul carora au fost lansate zeci de cocktail-uri Molotov, duminica s-a desfasurat „marsul mamelor”. Supranumite de presa „mamele vezuviene”, imbracate cu tricouri negre, acestea au denuntat „dezastrul ecologic” din zona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.