Ministrul Korodi mentine mega-amenda CET: „Directiva nu permite nicio forma de flexibilitate!”

Ministrul Korodi mentine mega-amenda CET: "Directiva nu permite nicio forma de flexibilitate!"
Ministrul Korodi mentine mega-amenda CET: „Directiva nu permite nicio forma de flexibilitate!”

Electrocentrale e buna de plata! Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a transmis joi un comunicat prin care isi mentine pozitia cu privire la penalizarea CET-ului cu 33,4 milioane euro.

Potrivit ministrului Attila Korodi, autoritatile si instantele romanesti nu pot ierta de penalitati Electrocentrale, care a depus certificatele de CO2 cu intarziere, chiar daca a depasit termenul limita cu numai 48 de ore.

„Conform comunicarii Directoratului General Climate Action din cadrul Comisiei Europene, transmisa Romaniei in data de 13 februarie 2014, Curtea Europeana de Justitie a decis definitiv si irevocabil, in 17 octombrie 2013, ca „Directiva nu permite nicio forma de flexibilitate autoritatilor sau instantelor nationale in ceea ce priveste penalitatile aplicate in cazul nerespectarii obligatiilor raportate de catre operatorii inclusi in EU ETS”, se mentioneaza in comunicatul ministrului.

Prin operatorii EU ETS se intelege cei peste 11.000 de poluatori din UE, centrale electrice si unitati de productie, cuprinsi in schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Acestia sunt obligati sa depuna in Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene, pana la sfarsitul lunii aprilie a fiecarui an, un numar de certificate egal cu cantitatea de CO2 emisa in atmosfera in anul precedent.

„Atata timp cat voi eu ministru al Mediului, nu voi permite ca aceasta institutie sa incalce vreo lege, fie ca vorbim de legislatia din Romania, fie despre cea europeana”, a declarat Korodi.

In ciuda pozitiei transante a ministrului cu privire la amenda aplicata Electrocentrale, comunicatul acestuia nu face nicio referire nici la ceilalti mari poluatori, care nu si-au depus certificatele la zi, si nu au fost amendati, si nici la acuzatiile de miercuri ale primarului Ilie Bolojan care a afirmat ca „Ministerul Mediului s-a comportat neprofesionist si foarte partinitor”.

Edilul a aratat atunci ca Electrocentrale a fost amendata dupa un an de zile fara sa fie anuntata ca este in culpa, pentru a se putea apara. Bolojan a mai sustinut ca, in vreme ce operatorul de termoficare oradean a primit o amenda de 33,4 milioane euro pentru o intarziere de 48 de ore, alti poluatori precum Complexul Energetic Oltenia, CET Arad, Aerostar Bacau, care au depus certificatele de CO2 cu o intarziere de un an de zile, sau nu le-au depus deloc, fiind pasibili de amenzi mult mai mari, nu au fost totusi sanctionati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *