Bulgaria renunta la cotele minime pentru vanarea ursului brun

Bulgaria renunta la cotele minime pentru vanarea ursului brun

Pana la sfarsitul lunii noiembrie, Bulgaria isi va modifica legislatia pentru a renunta la cotele minime pentru vanarea ursului brun, informeaza Ministerul Mediului de la Sofia, scrie Agerpres.

In luna aprilie, Comisia Europeana a anuntat ca a demarat o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Bulgariei, care in anul 2010 a decis sa permita vanarea a cel putin 3% din populatia ursilor bruni pe an. Bruxellesul considera ca in cazul unei specii protejate, cum ar fi ursul brun, este inadmisibil sa existe cote anuale pentru vanare. Procedura se afla in prima faza, dar daca guvernul bulgar nu intreprinde nicio masura pentru inlaturarea problemelor semnalate, tara ar putea fi judecata la Curtea Europeana de Justitie si sanctionata cu o amenda.

Intr-o luare de pozitie, organizatia pentru protectia naturii „Balcani” considera ca regularizarea populatiei de ursi bruni este posibila doar in cazuri exceptionale pentru evitarea unor conflicte cu omul. In opinia organizatiei, animalele care provoaca probleme sunt in cele mai multe cazuri ursi tineri, in timp ce Ministerul Agriculturii permite in special vanarea unor ursi mari care locuiesc in zonele cu cel mai scazut risc de intalnire cu omul.

Potrivit datelor oficiale, muntii din Bulgaria sunt locuiti de circa 1.000 de ursi bruni. Organizatiile neguvernamentale pentru protectia mediului sunt de parere insa ca aceste date sunt exagerate si ca in realitate populatia de ursi este mai mica.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,166FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente