Anglia, chemata in instanta

Guvernul englez este chemat la Curtea Europeana de Justitie pentru ca nu a oprit deversarea a mii de tone de apa bruta de canalizare in apele Tamisei.

Comisia Europeana a decis inceperea urmaririi penale din cauza ca apa netratata pericliteaza sanatatea umana si mediului acvatic. Comisia sustine ca Anglia incalca o directiva din 1991 care prevede tratarea apei urbane de canalizare inainte de deversare pentru a avea rauri, lacuri si mari mai curateTamisa.
Statele membre s-au angajat sa adopte pana la finele anului 2000 sisteme de canalizare si instalatii de tratare a apei adecvate pentru orase si localitati mari.

Comisarul Uniunii Europene in probleme ecologice, Stavros Dimas, spunea: „Trebuie acordata o mai mare atentie imbunatatirii sistemelor de canalizare pentru a fi in acord deplin cu prevederile legislative ale UE cu privire la tratarea apelor uzate. O astfel de investitie va aduce mari beneficii in privinta imbunatatirii calitatii mediului inconjurator.
Organizatorii au informat ca in rau s-a deversat o cantitate de apa uzata mixta – pluviala si menajera – echivalenta cu 4000 de bazine olimpice intre lunile ianuarie si august din acest an, poluarea apelor necesitand minim 3 luni pentru a se dispersa.
Reteaua londoneza invechita de canalizare functioneaza din secolul al 19-lea iar revarsarea apei brute de canalizare in apele Tamisei se intampla in medie odata pe saptamana, chiar si in sezonul de ploi moderate.

Thames Water planuieste sa construiasca canalul colector performant Thames Tideway care sa colecteze apele uzate inainte de deversare si sa le duca la o statie de epurare, dar tunelul lung de aproximativ 32 km de-a lungul malului nordic al raului va fi operational abia in anul 2020, la aproape trei decenii de la intrarea in vigoare a legii europene.
Tunelul este sustinut de primarul Londrei, Boris Johnson, dar consiliul conservator al burgului Hammersmith and Fulham se opune planului din cauza ca constructia se va incepe in acea zona.

Baroana Sarah Ludford, membra liberal-democrata a Parlamentului European din partea Londrei, care a inaintat Parlamentului European o petitie despre problema poluarii in anul 2005, a numit aceasta problema o „rusine nationala”
„Este scandalos faptul ca problema poluarii Tamisei cu ape uzate dureaza de asa de demult incat Comisia Europeana s-a obligat sa ne actioneze in instanta. Tamisa nu trebuie folosita ca pe un canal colector deschis, sa reprezinte o amenintare neacceptabila asupra sanatatii noastre si a mediului inconjurator.”
Mike Tuffrey, liderul grupui liberal-democrat al Adunarii Londrei, a blamat guvernul pentru ca nu a actionat mai din timp.
„Deversarea apelor uzate de canalizare in Tamisa este un lucru ce se intampla in epoca victoriana. Cu siguranta ca nu ar trebui sa se intample in sec. al 21-lea, intr-una din cele mai dezvoltate capitale din lume”, a afirmat acesta.
„Daca guvernul Regatului Unit ar fi luat in serios aceasta problema si ar fi luat masuri din timp, s-ar fi putut evita actionarea in instanta de catre Comisia Europeana.”

Departamentul de Mediu, Alimente si Afaceri Rurale a declarat ca nu poate aduce comentarii la adresa acestui caz.
Un purtator de cuvant afirma: „Ramanem increzatori ca calitatea apei in Regatul Unit este de nivel superior. Am facut investitii mari in alinierea sistemelor de deversare la directiva UE cu privire la apa menajera urbana. Din 1989 s-au cheltuit in acest sens 2,5 miliarde lire sterline pentru imbunatatiri in Anglia si Tara Galilor, 1 miliard este in proiect pentru evacuarile la sistemele de canalizare combinata, iar alte 2,6 miliarde sunt prevazute pentru proiectul Thames Tideway”.
Un alt capat de acuzare in instanta este deversarea in mare a apei pluviale in localitatea Whitburn, Sunderland..

Sursa: www.guardian.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *