Este oficial: Comisia Europeana da in judecata Romania pentru neprotejarea pasarilor salbatice

Comisia Europeana a dat in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie pentru omisiuni repetate de a se conforma legislatiei comunitare de protectie a pasarilor salbatice, informeaza un comunicat al Comisiei Europene. In Romania, o suprafata totala de peste un milion de hectare asteapta inca sa primeasca statutul juridic de protectie prevazut initial. Deoarece scrisorile de avertizare adresate Romaniei nu au avut efectul dorit, Comisia a decis sa ia masuri mai energice si a chemat tara in instanta.pasari salbatice

In urma aderarii sale la Uniunea Europeana in 2007, Romania avea obligatia de a desemna mai multe zone de protectie a pasarilor, insa procesul legislativ a fost lent si, desi s-au facut unele progrese, tara nu si-a onorat inca toate angajamentele asumate in domeniul conservarii naturii.

„Pasarile sunt un barometru al biodiversitatii. Protejarea habitatelor lor are deci o importanta vitala”, a declarat comisarul european pentru mediu Stavros Dimas. „Biodiversitatea este o resursa pretioasa, iar irosirea ei este in detrimentul nostru. De aceea cer cu insistenta Romaniei sa corecteze aceste deficiente si sa instituie imediat protectia necesara.”

Romania nu si-a indeplinit insa obligatia de a desemna, pentru pasarile salbatice, un numar suficient de zone protejate (asa-numitele „arii de protectie speciala”, APS), obligatie prevazuta in Directiva Pasari, una din pietrele de temelie ale legislatiei europene in domeniul ocrotirii naturii. Conform tratatului european, statele membre pot ajunge in instanta pentru omisiuni repetate de a se conforma legislatiei comunitare.

Bucurestiul a primit un prim avertisment scris in octombrie 2007, moment pana la care nu fusese desemnata nicio arie de protectie speciala. Ulterior, Romania a desemnat 108 APS, dar alte 21 au fost omise, desi fusesera initial prevazute pentru acordarea acestui statut. In plus, unele APS desemnate sunt mult mai mici decat ar trebui sa fie si o suprafata de peste un milion de hectare, reprezentand circa 30% din zonele identificate initial ca arii importante pentru pasari, nu beneficiaza de protectie la ora actuala.

In septembrie 2008, Comisia a transmis Romaniei un al doilea si ultim avertisment scris. Romania nu a raspuns prin niciun angajament oficial si nici nu a terminat de desemnat zonele protejate, motiv pentru care este acum citata in fata Curtii Europene de Justitie.

„Cu totii ar trebui sa fim constienti de valoarea biodiversitatii din tara noastra, una dintre cele mai insemnate contributii aduse de Romania Uniunii Europene”, a spus Dan hulea, director executiv al Societatii Ornitologice Romane, potrivit unui comunicat de presa. „Daca Guvernul nu actioneaza de urgenta pentru conservarea acesteia, Romania risca o amenda usturatoare pentru nerespectarea legislatiei europene. Cea mai grava consecinta este insa degradarea ireversibila a naturii de care depinde, pana la urma, existenta noastra ca specie”, a completat el.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *