Justitia europeana critica Italia pentru deseurile de la Napoli

0
276

Responsabila pentru deseurile lasate in mijlocul strazilor din Napoli ar fi mafia.gunoaiele din Napoli

Italia nu dispune inca de o retea adecvata pentru eliminarea deseurilor in regiunea Napoli, din Campagna, a apreciat joi Curtea Europeana de Justitie (CEJ), intr-o decizie care evoca riscuri pentru sanatate si de prejudicii aduse mediului, relateaza AFP.

„In regiunea Campagna, cantitatile importante de deseuri ingramadite pe drumurile publice, in pofida asistentei altor regiuni italiene si a autoritatilor germane, demonstreaza un deficit structural al instalatiilor care nu aputu fi remediat”, potrivit justitiei europene.

„Nici opozitia populatiei, nici neexecutarile contractuale, nici existenta activitatilor criminale nu reprezinta cazuri de forta majora care sa poata justifica atat necunoasterea obligatiilor care decurg din directiva (europeana privind deseurile – n.red.), cat si nerealizarea efectiva si in timpul estima a infrastructurilor”, a adaugat CEJ,

Mafia napolitana, Camorra, este acuzata de ani de zile ca ar fi responsabila pentru aceasta situatie, petnru ca s-a infiltrat pe piata gestionarii deseurilor.

Pentru deseurile urbane, care nu sunt periculoase, statele europene trebuie sa organizeze o retea de tratare cat mai apropae de locurile de productie.

Italia a transpus in 2006 directiva europeana privind deseurile in legislatia nationala. In Campagna, o lege regionala a definit 18 zone in care trebuie gestionate sie liminate deseurile urbane.

Dar in urma strangerii importante de deseuri in regiunea Napoli, Comisia Europeana a introdus in 2007 un recurs in justitie impotriva Italiei.

Dupa decizia de joi a CEJ, CE poate urmari din nou Italia in instanta, daca nu remediaza situatia, ceea ce poate duce la sanctiuni financiare.

Seful Guvernului italian Silvio Berlusconi a proclamat in vara anului 2008 ca „faza dramatica” a crizei deseurilor s-a incheiat, dar ca o reglementare definitica a problemei va mai necesita trei ani.

Italia a anuntat ca crescut nivelul de colectare diferentiata a deseurilor, ca a deschis doua gropi de gunoi noi si ca a construit incineratoare. Roma a invocat contracte neexecutate si „comportamente infractionale independente de vointa sa” care reprezinta, din punctul sau de vedere cazuri de forta majora.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.