Firme sucevene din mai multe domenii participa la un proiect pilot de simbioza industriala

Specialisti din 32 de firme din diverse industrii din Suceava s-au reunit cu experti britanici ca sa identifice posibilitati de valorificare materiala si energetica a deseurilor, a produselor secundare si a resurselor excedentare rezultate in cadrul proiectului Ecoreg, a anuntat Ministerul Mediului
reciclare
„Echipa de experti Ecoreg, condusa de partenerul britanic, a demonstrat reprezentantilor companiilor din zona Suceava avantajele implicarii acestora in parteneriate de schimb cu alte unitati, furnizand exemple de succes din Marea Britanie. Programul National de Simbioza Industriala al Marii Britanii este in al cincilea an de implementare, reusind in acest interval sa realizeze economii semnificative de resurse”, se mai arata in comunicatul transmis miercuri de minister.

Astfel, prin acest program, in Marea Britanie au fost revalorificate peste 5,2 milioane tone de deseuri industriale, au fost reduse emisiile de dioxid de carbon cu peste 5,2 milioane tone, au fost eliminate 357.000 tone de deseuri periculoase si au fost economisite 7,9 milioane tone de materii prime. De asemenea, companiile implicate au economisit 131 milioane lire sterline si au generat 151 milioane lire sterline din vanzari pentru membrii retelei.

In plus, au fost create sau pastrate 2.216 locuri de munca, au fost atrase peste 116 milioane lire sterline in investitii private in echipamente de reprocesare si reciclare si au fost economisite peste 9,4 milioane tone de apa industriala.

„Proiectul Ecoreg este prima replicare a conceptului de simbioza in Uniunea Europeana dupa implementarea cu succes a acestuia in Marea Britanie. Astfel, se creeaza oportunitatea de a demonstra potentialul de extindere a proiectului pilot din judetul Suceava intr-o viitoare retea nationala de simbioza industriala, care va putea aduce avantaje deosebite din punct de vedere economic si de mediu”, a declarat, seful echipei de experti britanice, James Woodcock.

Proiectul LIFE Aplicarea principiilor ecosistemelor industriale in dezvoltarea regionala (Ecoreg) are un buget total estimat de 880.700 euro, din care Comisia Europeana contribuie cu 362.160 euro, cofinantarea nationala este de 153.000 euro, restul fiind acoperit de trei parteneri – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industriala INCD ECOIND, organizat sub autoritatea Ministerului Economiei, International Synergies Limited din Marea Britanie si Grupul Ecologic pentru cooperare GEC Bucovina.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *