Bomba ecologica Protan

Unitatea din Popesti – Leordeni, singura din tara autorizata sa neutralizeze deseuri animale de gradul I, a fost inchisa. Oficialii Protan spun ca sunt victimele unui sabotaj tehnologic, dupa ce canalizarea exterioara a unitatii a fost distrusa intentionat.

bomba ecologica
Acuzatiile se indreapta spre dezvoltatorul imobiliar Pro Confort, patronat de fratii Ionut si Robert Negoita. Unitatea incinera zilnic 30 de tone de cadavre de animale si alte deseuri biologice de risc maxim.
Protan a anuntat ieri, printr-un comunicat oficial, sistarea activitatii de colectare a deseurilor de origine animala, pana la refacerea canalizarii exterioare. Lucrarile nu se vor termina insa prea curand, pentru ca reparatiile ar trebui sa se desfasoare pe un teren aflat in proprietatea grupului de firme Pro Confort, care dez-volta in zona un amplu proiect imobiliar. Protan ii acuza pe fratii Negoita ca incearca prin toate metodele sa le blocheze activitatea, din motive de mar-keting. Prezenta unui inci-nerator in zona ar diminua sensibil pretul apartamentelor. La Judecatoria Cornetu exista deja doua procese civile pe rol, privind delimitarea exacta a dreptului de proprietate pe terenului respectiv. Oficialii dezvoltatorului imobiliar spun insa ca, pana la emiterea unei hotarari judecatoresti definitive, terenul le apartine si il pot folosi legal ca depozit de materiale de constructii. Politia din Popesti Leordeni a constatat distrugerea canalizarii, dar nu poate face nimic pana la finalizarea procesului.
Pe de alta parte, Protan risca oricum o suspendare a autorizatiei de funtionare. Pana la 30 sep-tembrie ar trebui sa puna in functiune o statie de epurare care sa corespunda normelor europene. In caz contrar, risca un avertisment iar dupa inca o luna, o suspendare a autorizatiei. Sansele ca statia de epurare sa fie gata la timp sunt practic nule, din cauza lipsei de fonduri, sustin oficialii firmei. Anul acesta au fost obligati la o investitie de 20 de milioane de euro in activitatea de ecarisaj, iar recuperarea banilor se face cu intarziere. Din punct de vedere al protectiei mediului, inchiderea unitatii Protan din Popesti-Leordeni are insa un impact greu de prevazut. In tara nu mai exista nici un loc in care sa se poata neutraliza deseuri animale de gradul I – cadavre de animale purtatoare de boli transmisibile la om. Si care, de acum inainte, ar putea fi arse prin curtile oamenilor sau in incineratoare improvizate.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *