Incineratoare și injustiție socială în Marea Britanie

Șansele ca un incinerator de deșeuri să fie amplasat în zonele cele mai defavorizate și mai diverse din punct de vedere etnic din Regatul Unit sunt de trei ori mai mari, ceea ce creează temeri cu privire la impactul asupra calității aerului și a sănătății persoanelor vulnerabile.

Potrivit The Guardian, informațiile culese de către Unearthed, grupul de investigații al organizației Greenpeace, arată că zonele cele mai sărace găzduiesc o treime dintre incineratoarele din Marea Britanie, în timp ce în zonele cele mai bogate și mai puțin diverse din punct de vedere etnic se află mai puțin de 10%. În Marea Britanie, incineratoarele se impun tot mai mult pentru a face față deșeurilor. 

Autoritățile caută să reducă depozitarea la gropile de gunoi, astfel că apelează tot mai des la incinerarea deșeurilor. Cantitatea deșeurilor incinerate în Regatul Unit a crescut de la 4,9 milioane de tone în 2014 la 10,8 milioane de tone în 2017-2018. În același timp ratele de reciclare scad drastic, fiind foarte probabil să se rateze ținta de 50% pentru 2020. În 2018, rata de reciclare a fost de 45%, în scădere față de 2017 când s-a reciclat în proporție de 45,5%. 

Unearthed a identificat un număr de 90 de incineratoare în Marea Britanie, multe dintre acestea fiind operate de companii precum Viridor, Veolia și Suez. Printre ele se află o varietate de incineratoare de tipul „energie din deșeuri”, incineratoare pentru deșeuri medicale și instalații de incinerarea pentru biomasă forestieră. La acestea se adaugă alte 50 care sunt propuse sau în construcție, potrivit informațiilor furnizate de guvernul britanic și celor colectate de către grupul de activiști anti-incinerare UKWIN. 

Sursă: Unearthed

 

Mai mult de două treimi dintre proiectele de incineratoare din Anglia, planificate în jumătatea de nord a țării 

28 dintre incineratoare sunt localizate în 20% dintre cartierele cele mai sărace și mai diverse din punct de vedere etnic din UK. Probabilitatea ca cele 50 de incineratoare care sunt în faza de proiectare sau în construcție să fie amplasate în zonele sărace este de trei ori mai mare decât în cazul zonelor bogate. Aproape jumătate dintre acestea sunt pe cale să fie construite în primele 25% cele mai sărace zone din Marea Britanie. 

Sam Chetan Welsh, reprezentant Greenpeace, consideră că „Incineratoarele sunt un produs secundar inutil al dependenței noastre de produse de unică-folosință. Acestea duhnesc, cresc traficul, zgomotul, poluarea și gunoiul și industrializează o zonă. Nu puteți să le aruncați pur și simplu în cartierele sărace, doar pentru că acestea sunt deja dărăpănate, și să nu vă așteptați ca inechitățile să se adâncească. Procesul de planificare este unul sistematic rasist și elitist, iar guvernul și autoritățile locale trebuie să ia măsuri pentru a schimba acest lucru”.

Cu toate că sprijinul politic pentru arderea deșeurilor scade, numărul de incineratoare crește alarmant. Primarul Londrei, Sadiq Khan, solicită guvernului să nu mai permită construirea a ceea ce el numește incineratoare poluante „arhaice”. Khan se opune construirii unui incinerator în Bexley, despre care spune că va ridica nivelul nociv de poluare cu oxid de azot.

În Londra există șapte incineratoare și altele în fază de construcție, rata de incinerare a deșeurilor fiind cea mai ridicată din Regatul Unit – 54%, în timp ce rata de reciclare este cea mai scăzută – 30%. Blackburn, Sheffield, Glasgow, Kirklees, Birmingham, Peterborough și Edmonton, toate găzduiesc incineratoare și sunt unele dintre cele mai sărace zone din UK.  

În Scoția se află în prezent șase incineratoare, iar în Țara Galilor două; dar șase dintre cele care sunt propuse pentru a fi construite sunt localizate numai în zona dintre Swansea și Cardiff, iar alte șapte în Scoția.

Cartierele aflate în primele 20% cele mai bogate zone găzduiesc doar opt (!) dintre cele 90 de incineratoare existente. Recent, Robert Jenrick, secretarul de stat pentru comunități și administrația locală, a decis să refuze autorizarea unui incinerator în WaterBeach, Cambridgheshire, după ce localnicii și-au exprimat îngrijorarea că respectiva instalație ar distruge vederea spre Catedrala Ely și obiectivele istorice din Fens.

Potrivit lui Shlomo Dowen, coordonator național al UKWIN, datele arată că zonele cu rate ridicate de incinerare au rate de reciclare mai scăzute. El afirmă că incinerarea deșeurilor care pot și ar trebui reciclate este contrară declarațiilor politice ale guvernului privind crearea unei economii circulare. „Incinerarea este o tehnologie costisitoare și depășită care nu are niciun rol de jucat în economia circulară spre care ne îndreptăm”.

Emisii periculoase, zgomot și trafic pentru locuitorii comunităților sărace

Activiștii de mediu consideră că nu s-a acordat suficientă atenție poluării aerului cu particule microscopice. Un studiu al Zero Waste Europe sugerează că inclusiv incineratoarele moderne de ultimă generație emit poluanți periculoși. La începutul acestui an, parlamentarii britanici au respins o modificare a proiectului de lege privind mediul, care ar fi făcut ca obiectivele Regatului Unit în materie de poluare cu particule în suspensie să adere la recomandările mai stricte ale OMS.

Shlomo Dowen, coordonator național al UKWIN, a apreciat că „Preocuparea publică privind efectele adverse asupra sănătății asociate, atât direct cât și indirect, cu incineratoarele și calitatea slabă a aerului nu poate fi domolită doar prin declarații ale autorităților. Oamenii vor o reglementare mai strictă a incineratoarelor de deșeuri și a altor procese industriale care deteriorează calitatea aerului”.

Comunitățile care trăiesc în apropierea incineratoarelor sunt tot mai îngrijorate cu privire la impactul asupra calității aerului, zgomotul și poluarea din trafic și, implicit, de impactul asupra sănătății lor.

Incineratorul de deșeuri Edmonton EcoPark este situat în nordul Londrei, în una dintre cele mai sărace zone din țară, unde 65% dintre rezidenți reprezintă minorități etnice. Aici poluarea atmosferică încalcă deja limitele legale. 

Incineratorul de tipul „energie din deșeuri” este operat de către Autoritatea pentru Deșeuri din Nordul Londrei (North London Waste Authority – NLWA), deservește șapte unități administrativ-teritoriale și plănuiește să se extindă, crescând și capacitatea deșeurilor procesate cu 200.000 de tone. Există o contradicție flagrantă între decizia de extindere a incineratorului din Edmonton EcoPark și respingerea de către guvern a  proiectului unui incinerator într-o zonă verde din  din Cambridgeshire.

„Când te plimbi prin cartier, în preajma incineratorului este deja o zonă industrială: există zonă de manipulare a deșeurilor, depozite, treci pe lângă porți deschise prin care au intrat camioanele cu deșeuri și în toate tufișurile e plin de pungi de plastic împrăștiate” – Georgia Elliott-Smith, reprezentant al grupului Stop the Edmonton Incinerator.

Campania împotriva incineratorului a evidențiat impactul pe care emisiile de dioxid de carbon ale incineratorului îl au asupra schimbării climatice și, de asemenea, că societățile comerciale nu plătesc nicio taxă pentru incinerare. 

Potrivit parlamentarului de Edmonton, Kate Osamor, citată de The Guardian, extinderea incineratorului va produce suplimentar 700.000 tone de emisii de carbon anual și va emite particule în suspensie care pot fi dăunătoare pentru plămânii copiilor. 

Iar un raport al UKWIN a dezvăluit că 42 de incineratoare de deșeuri municipale au generat în anul 2017, cumulat, 11 milioane de tone emisii de CO2. Analiza compoziției deșeurilor trimise la incineratoare de tipul „energie din deșeuri” a arătat că aproximativ jumătate dintre acestea erau reciclabile. 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *