Crematoriile poluante vor fi inchise pana la sfarsitul anului viitor

Toate crematoriile poluante din tara noastra vor fi inchise pana la sfarsitul anului viitor. Prezent la Covasna, ministrul Mediului a declarat ca acestea vor fi inlocuite cu incineratoare ecologice cu o capacitate mai mica, care vor fi construite in centre regionale si vor colecta deseurile din zona.

In judetul Covasna, mai exista un singur crematoriu, la Spitalul judetean din Sfantu Gheorghe, care este depasit moral si tehnologic. Aici sunt arse aproape zilnic zeci de kilograme de deseuri rezultate din activitatea medicala dar instalatia nu permite ridicarea temperaturii la standardul de 1.100 de grade Celsius, prin urmare arderea este incompleta. In atare conditii apare dioxina, o substanta cancerigena ce se degaja in aer prin norii de fum si ataca organismul uman.

Agentia de Protectie a Mediului a primit de-a lungul timpului mai multe reclamatii din partea unor cetateni care s-au plans de disconfortul creat de noxe si care si-au exprimat temerea ca se vor imbolnavi. Desi pericolul este incontestabil, conducerea Directiei Judetene de Sanatate Publica spune ca oficial nu s-au inregistrat dovezi referitoare la imbolnaviri determinate de acestea.

Pentru a reduce poluarea, spitalul a achizitionat un aparat de compactare a gunoaielor ce permite incarcarea suplimentara a cuptoarelor si, in consecinta, reducerea la un sfert a timpului necesar arderii. Aceasta este doar o solutie de compromis acceptata de Agentia de Protectie a Mediului pana la inchiderea definitiva a crematoriului.

Celelalte doua crematorii din orasele Covasna si Baraolt au fost inchise in urma cu doi ani, iar cel din municipiul Targu Secuiesc si-a incetat activitatea cu putin timp inainte de intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.

Sursa: Green Report

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,150FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente