Licitatie nationala pentru salubrizarea Deltei Dunarii

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a inceput demersurile pentru organizarea licitatiei in vederea salubrizarii traseelor turistice

Informatia a fost furnizata de guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, care a mentionat ca in momentul de fata specialistii institutiei pe care o reprezinta elaboreaza caietul de sarcini necesar tranzactiei. „Cred ca intr-o saptamana caietul de sarcini pentru licitatie va fi finalizat, iar in perioada imediat urmatoare va aparea pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice si anuntul privind licitatia pentru salubrizarea traseelor turistice din Delta”, a precizat guvernatorul ARBDD, Paul Cononov.
Taxa de salubrizare va creste Este greu de presupus ce firme vor castiga tranzactia pe care o pregateste ARBDD, desi exista persoane cu influenta din Bucuresti care au societati al caror obiect de activitate este salubrizarea si care detin si terenuri in Delta. Usor de presupus este insa care va fi castigul. Desi pana in momentul de fata nu s-a vehiculat nici o suma, este cunoscut faptul ca strangerea deseurilor din Delta Dunarii presupune costuri uriase, astfel ca aceasta activitate necesita si fonduri de la bugetul de stat, asa ca lupta se va da pe banii contribuabililor la care se vor adauga fondurile structurale.
Potrivit directorului Agentiei de Protectie a Mediului (APM) din Tulcea, Cadar Bectas, costurile imense presupuse de aceasta activitate si implicit majorarea tarifelor percepute populatiei pentru serviciul de salubrizare ar putea fi evitate, prin infiintarea unor mici incineratoare in Delta. „Parerea mea – si poate ca gresesc mentionand acum punctul meu de vedere – este ca din cauza faptului ca zona e cumva rupta de contextul general, in Delta neexistand o retea rutiera, si luand in calcul distantele mari dintre localitati, trebuie aplicata o abordare cu totul diferita. Eu as vedea niste incineratoare mici care sa functioneze la nivel local. Este foarte greu sa aduci diverse tipuri de deseuri din Mila 23, CA Rosetti sau din altele la statia de transfer de la Sulina, unde sa aiba loc un prim proces de selectare, iar de acolo sa fie transferate la rampa zonala din Tulcea. Imaginati-va ce cheltuieli vor fi! Nu mi se pare fezabila din punctul de vedere al costurilor care vor fi extrem de mari”, a declarat directorul APM, Cadar Bectas.
Pe de alta parte insa, potrivit fostului ministru al mediului, Sulfina Barbu, infiintarea unor incineratoare de deseuri in Delta este interzisa de normele europene, avand in vedere importanta acestei zone pentru biodiversitate. Mai mult, potrivit sursei, temerea populatiei privind o majorare a pretului perceput pentru activitatea de salubrizare a Deltei nu este justificata, conform deciziilor Uniunii, taxa perceputa populatiei pentru acest serviciu urmand sa fie de maximum 2,5% din venitul mediu al unei familii. „Ma bucur ca proiectul pe care l-am aprobat atunci cand eram la MMDD se va pune in aplicare si consider ca aceasta este solutia cea mai buna”, a precizat fostul ministru al mediului, Sulfina Barbu, prezenta recent la Tulcea.
Aberatii legislative
Consiliul Judetean a aprobat pe data de 18 mai, studiul de fezabilitate pentru realizarea proiectului „Sistem integrat pentru gestionarea deseurilor in Delta Dunarii”, valoarea totala a investitiilor fiind de 4.696.140,9 euro. Studiul a fost aprobat ca urmare a faptului ca in Rezervatie nu exista depozite de deseuri, resturile menajere fiind lasate la voia intamplarii. De altfel, conform normelor in vigoare, in Rezervatie nu este permisa amenajarea unor gropi de gunoi. Astfel se face ca, potrivit presedintelui Asociatiei Nationale pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Silviu Gheorghe, unii operatori turistici au fost amendati de reprezentantii Garzii Nationale de Mediu.
„De ani de zile se tot aude de acest sistem integrat de gestionare a deseurilor in Delta, insa pana acum totul a ramas la stadiul de promisiuni. Iar in acest timp, unii din membrii nostri sunt amendati pentru ca de fapt nu exista infrastructura necesara care trebuie asigurata de autoritati pentru depozitarea deseurilor”, a mentionat presedintele ANTREC, Silviu Gheorghe.
Ramane de vazut ce se va intampla dupa licitatia care va fi organizata de MMDD! Si daca operatorii de turism si locuitorii comunelor din Delta vor fi obligati sa scoata mai multi bani din buzunar, sa speram ca sistemul de gestionare a deseurilor din Delta nu se va dovedi pentru firmele care vor castiga tranzactia un sac fara fund!

Sursa: Acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *