SCHWEIGHOFER acuzat ca a a indus/induce in eroare autoritatile si populatia cu privire la capacitatea de productie a fabricii de la Reci/CV

S.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl a indus/induce in eroare autoritatile si populatia cu privire la capacitatea de productie a fabricii de la Reci/CV

Conform unor articole de presa din Austria, coroborate cu declaratii ale unor specialisti in domeniul prelucrarii lemnului din Romania, capacitatea maxima de productie a fabricii HS de la Reci, jud. Covasna va fi de 2-2,2 milioane de metri cub/an si nu 800.000, cum sustine fir

ma. Un portal de specialitate din Austria publica inca in 28. 03. 2013 urmatoarea declaratie a patronului firmei, dl. Gerald Schweighofer: “Linia de debitare [de la Reci] corespunde 1:1 celei de la [fabrica HS] Radauti.” („Die Sägelinie entspricht 1:1 der, die wir in Radauti laufen haben“) SURSA: www.steierischerwald.at

Or, capacitatea liniei de taiere a fabricii Radauti este, conform datelor oficiale ale firmei, de 1,4 milioane mc/an. Asadar, capacitatea reala a fabricii de la Reci este, conform afirmatiilor patronului, aproape dubla fata de cifrele declarate oficial de catre firma, cifre ce apar totodata si in documentele unor autoritati publice. A se vedea decizia de incadrare nr. 76/12. 12. 2013 a APM Covasna, pag. 4. Sursa: Decizie-Incadrare-Proiect-HS-Reci-76.

Mai mult, surse bine informate din industria prelucrarii lemnului sustin ca linia de debitare de la Reci (marca Linck, Germania), impreuna cu o linie de sortare suplimentara fata de cea deja instalata (marca Springer, Austria) pot creste capacitatea fabricii, in regim de lucru in trei schimburi, pana la 2-2,2 milioane metri cub/an. Aceste informatii se bazeaza pe faptul ca linia de productie a fost achizitionata de la firma KRONOSPAN care intentiona sa o instaleze initial la ofabrica de debitare si prelucrare a lemnului, la Stupini/Brasov, in 2009, avand capacitatea sus mentionata. Deoarece acea fabrica nu a mai fost realizata, utilajele deja cumparate de Kronospan au fost ulterior vandute firmei Holzindustrie Schweighofer care le-a instalat apoi (si pus in functiune fara autorizatie de functionare) la Reci, in 2015.

Informatiile privind capacitatea reala mult mai mare a fabricii fata de cea declarata sunt sustinute si de lucratori pe santierul HS de la Reci cat si de faptul ca la amplasamentul de la Reci a fost instalata deja o a doua centrala de cogenerare, de 60 MW/h – unul dintre cele mai mari incineratoare din Romania. Acesta este un nou indiciu privind cantitatile uriase de lemn care ar urma sa fie prelucrate. Conform surselor noastre, datele false ar fi fost lansate de catre HS pentru ca altfel si-ar fi diminuat considerabil sansele de aprobare a proiectului…

Cele de mai sus se adauga la deja cunoscutele ilegalitati comise de firma HS in procesul de avizare si aprobare a constructiei fabricii de la Reci. Reamintim:
1.) inducerea in eroare si dezinformarea localnicilor cu privire la amploarea proiectului,
2.) adoptarea PUZ fara dezbateri publice,
3.) emiterea avizului APM pentru PUZ cu incalcarea legii,
4.) emiterea deciziei de incadrare APM cu incalcarea legii,
5.) emiterea autorizatiei de construire cu incalcarea legii (vezi expertiza-extrajudiciara-reci)
6.) incalcarea legislatiei romanesti si a normelor europene privind evaluarea impactului asupra mediului, directivele privind habitatele si speciile protejate s.a.
7.) Dincolo de aceasta, firma a ales sa puna in functiune fabrica de la Reci fara autorizatie de functionare si in ciuda faptului ca
8.) procesul de emitere a autorizatiei integrate de mediu inca nu s-a finalizat (vezicerere respingere procedura AIM)

Din aceste motive reiteram solicitarile noastre catre institutiile abilitate (ITRSV, Corpul de Control al Primului ministru, Ministerul mediului, Garda de mediu, ANAF, APM Covasna, Perfect judet Covasna, Primar comuna Reci):
1. Sa dispuna, formal, oprirea imediata a oricaror activitati de productie sau aferente, la fabrica s.c. Holzindustrie Schweighofer srl de la Reci, jud. Covasna, pana la elucidarea circumstantelor in care s-a aprobat construirea si si s-a permis punerea in functiune a acesteia.
2. Sa respinga cererea de emitere a autorizatiei integrate de mediu pentru fabrica de debitare resp. pentru centrala de cogenerare.
3. Sa refuze emiterea autorizatiei de functionare pentru fabrica de debitare si centrala de cogenerare aferenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *