Militantii de mediu sustin ca fabrica de la Reci a Holzindustrie Schweighofer functioneaza fara autorizatie

Militantii de mediu sustin ca fabrica de la Reci a Holzindustrie Schweighofer functioneaza fara autorizatie
Militantii de mediu sustin ca fabrica de la Reci a Holzindustrie Schweighofer functioneaza fara autorizatie

Doua asociatii de mediu au solicitat primului ministru sa suspende activitatea fabricii din judetul Covasna

fabrica reci 2Doua asociatii de protectia mediului au cerut primului ministru suspendarea functionarii fabricii de debitare si prelucrare a lemnului din comuna covasneana Reci a concernului austriac Holzindustrie Schweighofer. Cele doua asociatii sustin ca fabrica a fost construita ilegal, cu incalcarea repetata a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii si a legislatiei europene si romanesti privind elaborarea Studiilor de Impact asupra Mediului (SEA si EIA).

„Mai mult, fabrica si statia de cogenerare aferenta inca nu au obtinut autorizatia integrata de mediu si nici autorizatia de functionare, dezbaterea publica la Agentia pentru Protectia Mediului Covasna fiind programata pentru data de 18 mai. Cu toate acestea, fotografii realizate in ultimele saptamani, inclusiv in 30 aprilie 2015, arata o activitate de productie intensa in acea unitate de productie, inclusiv stive de produs finit (cherestea). Pornind de la experientele anterioare cu activitatea firmei Holzindustrie Schweighofer, exista suspiciunea ca, de la bun inceput, si la fabrica de la Reci se va prelucra lemn taiat ilegal”, se arata intr-o adresa catre premierul Victor Ponta. Cele doua asociatii considera ca prin functionarea fabricii se incalca o serie de prevederi legale, cum ar fi Codul Silvic, Codul Muncii si legislatia privind functionarea societatilor comerciale.

Compania Holzindustrie Schweighofer, controlata de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, a investit la Reci peste 100 de milioane de euro in a cincea fabrica din Romania, dupa cele din Sebes, Radauti, Siret si Comanesti. Reprezentantii Schweighofer estimau anterior ca vor angaja in jur de 650 de persoane pentru fabrica din judetul Covasna.

Legal, in Romania se exploateaza anual in jur de 17 milioane de metri cubi de lemn, iar Schweighofer cumpara din productia locala in jur de 2,4 milioane de metri cubi. Afacerile grupului au depasit anul trecut pragul de 500 de milioane de euro, dupa o crestere a vanzarilor de circa 9%, iar numarul de salariati va creste anul acesta de la 2.500 la 3.000 de oameni.
Compania austriaca Schweighofer Holzindustrie a fost, saptamana trecuta, expusa oferind bonificatii pentru lemnul taiar illegal. Environmental Investigation Agency (EIA), o organizatie de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari care expun conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania, cel mai mare procesator de rasinoase din tara, acceptand cu buna stiinta si recompensand lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie.

Pe 23 martie, presedintele Romaniei a retrimis noul cod silvic in Parlament pentru amendamente si dezbateri. La scurt timp, a fost data publicitatii o scrisoare trimisa de CEO-ul Schweighofer catre primul ministrul al Romaniei cerand sa schimbe codul silvic, in caz contrar amenintand cu efecte negative asupra comertului dintre Austria si Romania in general. Un al doilea document de la Ambasada Austriei la Bucuresti prezinta indemnul catre Guvernul Romaniei de a se intalni cu Schweighofer pentru a ajunge la o intelegere in legatura cu noul cod silvic. Elementul din codul silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusa oricarei companii in procesarea unei specii sau sortiment din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *