Protan s-a inchis, industria carnii ramane cu resturile

Ministerul Agriculturii incearca in zadar sa obtina redeschiderea Protan, in vreme ce producatorii de carne se mobilizeaza pentru a scapa de deseuri.
inchiderea protan
Conducerea SC Protan SA s-a tinut de promisiune si a suspendat, de ieri, activitatea tuturor celor opt unitati de neutralizare a deseurilor animaliere din tara. Producatorii si procesatorii de carne au asteptat in zadar camioanele Protanului, unii sperand pana in ultimul moment ca situatia se va rezolva. Toate unitatile au oprit insa receptia materiei prime, urmand sa proceseze in zilele care urmeaza doar deseurile ramase in stoc.

Ministerul Agriculturii a convocat-o de urgenta, ieri, pe directoarea Protan, Cristina Miu, aceasta fiind informata ca Protan va primi 1,8 milioane de lei, suma ce reprezinta restantele din iulie si august 2008.

Protan sustine insa ca suma inseamna doar a zecea parte din cat are de incasat de la stat, astfel ca situatia nu se va schimba cu nimic. Cu atat mai mult cu cat, vineri, Protan a primit de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala titlu executoriu asupra unei amenzi de un milion de euro plus penalitati pentru nerealizarea unor investitii, suma pe care ar trebui sa o plateasca in maximum 15 zile.

Se favorizeaza aparitia „Limbii albastre”

Inchiderea Protan favorizeaza aparitia bolii „Limbii albastre”, cred reprezentantii fermierilor. Potrivit acestora, singurele tari din Europa care inca nu au fost afectate de boala sunt Romania, Bulgaria si Polonia, dar acest lucru se va schimba la noi.

Boala se manifesta la bovine, care, odata infectate, incep sa prezinte leziuni la nivelul gurii. Starea virala dureaza 2-3 saptamani, timp in care bovinele bolnave mananca din ce in ce mai putin. „Protanul joaca foarte mult teatru pentru a-si lua banii de la stat. Din cauza faptului ca au monopol pe aceasta piata isi permit sa faca asta. Principalul vinovat este statul, ca a pus toate ouale intr-un singur cos. Acesta trebuia sa construiasca in fiecare localitate cate un incinerator, si atunci nu mai aveam nevoie de Protan. Acum, ca sa repare greseala, ar trebui sa mai faca o licitatie pentru inca o firma”, ne-a declarat Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine, care crede ca respectivul contract dintre Protan si stat a fost castigat dubios.

Firma de ecarisaj face bani cu „mana de fier”

Pozitia de monopol pe care o are firma de ecarisaj ii permite sa nu accepte contracte cu oricine. „Daca te duci la ei si le spui ca nu-ti convine contractul te dau afara pe usa, spunand ca mai pot gasi multi altii ca tine”, a mai spus Caras. La nivel national peste 200 de ferme mari vor avea de suferit din cauza inchiderii Protan. Daca se iau in calcul si fermele care au sub 5 capete de bovine, se ajunge la un numar de peste 800.000.

SOLUTIE DE CRIZA

Firmele avicole isi fac incineratoare proprii

Compania Galli Gallo, care detine o ferma de pasari la Codlea, incearca sa-si cumpere urgent un incinerator de capacitate mica, cu 30.000 de euro. „Va fi o solutie definitiva, nu mai vrem sa avem de-a face cu Protan”, spune administratorul Florin Macovei. Intre timp, carcasele vor fi depozitate temporar in tomberoane inchise, la temperaturi scazute. Alti producatori, precum firma Diana din Ramnicu-Valcea, detin deja incineratoare proprii. Pentru a face fata cantitatii mari de deseuri, firma isi va reorganiza activitatea incineratorului, lucrand in schimburi pana la redeschiderea Protan Ploiesti.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *