Consiliul Judetean Mures a demarat, luni, campania de constientizare publica „Muresul recicleaza deseurile”, din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Mures”, cea mai ampla campanie de informare din tara pe un proiect finantat prin Programul Operational Sectorial.
„Este cea mai complexa campanie publica de care a beneficiat vreun proiect finantat prin Programul Operational Sectorial”, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, managerul de proiect, Radu Spinei, care a precizat ca proiectul de management integrat al deseurilor solide in judetul Mures, in valoare de 188.242.469 lei fara TVA, a inceput in urma cu cinci ani si este in faza finala de executie.
Spinei a aratat ca aceasta campanie de informare, sub sloganul „Parteneriat pentru mediu.Viitorul depinde de noi”, are ca scop informarea locuitorilor judetului Mures cu privire la implementarea sistemului integrat de gestionare a deseurilor, se va derula in perioada mai-decembrie 2013 si urmareste sa educe populatia in perspectiva implementarii colectarii selective a deseurilor.
Expertul in comunicare, Madalina Randasu, a precizat in acelasi cadru, ca aceasta campanie nu va fi deloc usoara, avand in vedere ca „trebuie sa schimbam atitudini si mentalitati”. „Una dintre principalele activitati ale campaniei este ‘Caravana Viitorului’ ce se va desfasura in doua serii (iunie-iulie si septembrie-decembrie 2013), oprindu-se in 102 localitati din judet pentru sustinerea unor evenimente interactive care vor include demonstratii practice de utilizare corecta a unitatilor de compost distribuite in zona rurala. Intalnirile cu echipa caravanei vor da posibilitatea locuitorilor judetului sa se inscrie la un concurs cu premii, castigand astfel primele beneficii ale colectarii selective a deseurilor”, a aratat Madalina Randasu.
Potrivit acesteia, o alta componenta o reprezinta si seria de intalniri „BIOautograful” organizate in 40 de scoli din judet, ocazie cu care elevii se vor intalni cu Vizi Imre, mureseanul finalist la Vocea Romaniei, „pentru a invata culorile colectarii selective si beneficiile unui comportament responsabil fata de mediu” pe ritmul imnului „Muresul recicleaza deseurile”. Expertul a precizat ca pentru elevii si profesorii din judet se vor organiza activitati educative specifice, cum ar fi o tabara scolara pe teme ecologice „BIOmagia”, academia ecologica de vara „ECOacademia” pentru educatori si invatatori si scoala ecologica de vacanta pentru profesori „ECOscoala”.
„Doritorii de muzica si distractie vor avea ocazia de a participa la concursuri inedite pe teme legate de colectarea selectiva si reciclarea deseurilor la locatia WEEKEND din Targul Mures (…) Mesajele initiativei Muresul recicleaza deseurile vor fi transmise printr-o ampla campanie media prin spoturi tv si radio, afisaj stradal si in supermarketuri, emisiuni radio dedicate si filme documentare educationale”, a mai aratat Madalina Randasu.
Pe perioada campaniei vor fi amenajate puncte de colectare separata dotate cu eurocontainere specifice si vor fi distribuite unitati de compostare individuala pentru resturile vegetale, pentru 50 % din gospodariile din mediul rural.
Executantul Proiectului „Sistemul de management integrat al deseurilor solide din judetul Mures” a anuntat recent ca depozitul zonal de deseuri de la Sanpaul va fi predat la cheie in data de 15 august, ca acesta dispune de cele mai moderne masini de compactare a gunoiului din tara si de o statie de tratare mecano-biologica unica in Romania, care va face ca in alveolele de depozitare sa ajunga doar deseurile care nu sunt biodegradabile.
In cadrul proiectului se construieste o alveola pe 7 hectare, dar suprafata de teren pusa la dispozitie la Sanpaul ofera posibilitatea realizarii a inca doua celule de depozitare, iar daca nu se va schimba tehnologia de prelucrare a deseurilor, cum ar fi metode mai moderne si mai eficiente, incineratoare spre exemplu, atunci pentru urmatorii 30 de ani va fi asigurata depozitarea deseurilor in judetul Mures.
Proiectul mai prevede construirea unor statii de transfer, de sortare si de compostare, inchiderea celor 5 depozite neconforme de la Cristesti, Reghin, Iernut, Ludus si Sovata, achizitia de echipamente de colectare selectiva a deseurilor reciclabile si dotarea a 50% dintre localitatile judetului cu astfel de recipiente, respectiv pubele, containere, unitati de compostare individuala dar si mijloace de transport.
Pe langa celula I de depozitare a deseurilor de la Sanpaul, proiectul presupune drumuri de acces, instalatii de transport ape pluviale, un rezervor 750 mc pentru tratarea levigatului, o zona administrativa, statii pentru tratarea mecano-biologica a deseurilor, ateliere mecanice etc. Proiectul ‘Sistemul de management integrat al deseurilor solide din judetul Mures’ are o valoare totala de 45,2 milioane de euro fara TVA, din care 31,54 milioane de euro provin din fondurile structurale ale Uniunii Europene, 7 milioane de euro din bugetul national si 6,55 milioane de euro din bugetul judetean.