ONG-urile il ameninta pe Boc cu judecata din cauza unui incinerator de deseuri

Declaratia de miercuri a primarului Emil Boc potrivit careia oricand ar putea face un incinerator de deseuri in Cluj-Napoca a starnit reactii aprinse in randul ONG-urilor.

foto: arhiva

Boc a afirmat ca are investitori pentru o astfel de investitie, dar nu poate face un incinerator de deseuri pentru ca nu stie cand va fi gata centrul ecologic de deseuri al Consiliului Judetean. „Daca noi suntem lasati sa ne facem treaba pe termen mediu si lung, in sase luni de zile avem investitori care sunt dispusi sa puna la dispozitie un incinerator cu conditia sa le dam dreptul de a utiliza si exploata gunoaiele minim zece ani, dar nu putem face acest lucru pentru ca nu stim cand termina cei de la judet centrul de deseuri”, a spus primarul.

Reprezentantii Aliantei Globale pentru Alternative la Incinerare (GAIA) si Coalitia pentru Justitie Energetica din Romania – Energy Justice Romania au declarat ca primarul Emil Boc nu doreste o rezolvare reala a problemei deseurilor, pe termen lung, ci o solutie pe termen scurt in interesul industriei incineratoare, si nu in interesul cetatenilor, care vor fi grav afectati de construirea unui astfel de incinerator.

„Incineratoarele de deseuri sunt cunoscute ca fiind adevarate fabrici de cancer si cea mai mare sursa pentru producerea dioxinei, care in cantitati foarte mici poate cauza defecte fetale si genetice. Incinerarea deseurilor este cea mai toxica, scumpa si ineficienta metoda de a trata deseurile si de a produce energie. Ideea in sine este contradictorie, intrucat arderea inseamna distrugere/risipa, asociata cu emisii toxice precum dioxine, metale grele si furani, tehnologia actuala fiind departe de a elimina poluarea si de a reutiliza eficient energia produsa prin ardere”, au explicat reprezentantii celor doua ONG-uri.

Potrivit acestora, incineratoarele nu rezolva problema depozitarii deseurilor. Aproximativ 25% din cantitatea de deseurilor care intra in incineratoare ramane sub forma de cenusa, iar aceasta trebuie sa fie depozitata tot in rampe de deseuri. „Aceasta cenusa este prea toxica pentru a putea fi refolosita, in ciuda tuturor incercarilor industriei. Multe dintre aceste toxine ajung in hrana si devin tot mai concentrate pe masura ce ajung mai sus in lantul alimentar”, au mai spus reprezentantii ONG-urilor.

Acestia subliniaza ca vor fi realizate toate demersurile necesare pentru a impiedica construirea unui incinerator de deseuri municipale in municipiul Cluj Napoca, inclusiv in instantele judecatoresti. “Vor fi depuse plangeri impotriva autoritatilor implicate in diversiunea construirii incineratoarelor de deseuri. Politica domnului Boc poate fi catalogata ca fiind iresponsabila, prin ignorarea realelor solutii propuse de societatea civila si promovarea unor solutii false si extrem de toxice promovate de industrie”, au mai spus ONG-urile.

– See more at: http://www.monitorulcj.ro/actualitate/47557-ong-urile-il-ameninta-pe-boc-cu-judecata-din-cauza-unui-incinerator-de-deseuri#sthash.nTSbrNqG.7Beloq5u.dpuf

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente