Agricultura ca-n Evul Mediu. Mai mult de jumatate dintre micii fermieri vor sa renunte la pamant, pentru ca nu recupereaza banii investiti

Mai mult de jumatate dintre romanii care detin sub 5 hectare de teren agricol vor sa vanda sau sa dea in arenda pamantul pentru ca nu isi recupereaza banii investiti in culturile agricole din cauza majorarilor din ultimii ani ale preturilor la motorina, seminte si pesticide, potrivit patronatelor. „In agricultura au inceput sa mearga lucurile…

Citește mai departe
De ce este bine sa mananci seminte

De ce este bine sa mananci seminte

Semintele de floarea-soarelui au o serie de proprietati care le recomanda in dieta. Insa, pentru ca aceste proprietati sa aiba efect, este indicat sa consumati seminte de floarea soarelui doar daca sunt neprajite. Asadar, semintele sunt foarte bogate in vitamina E, care este un adevarat inamic asupra cearcanelor si ridurilor. Totodata, Vitamina E este un…

Citește mai departe
Surse de calciu nebanuite

Surse de calciu nebanuite

Calciul este cel mai abundent mineral din corp si se gaseste in mod natural intr-o varietate larga de produse alimentare si bauturi, ca sa nu mai vorbim despre cele in care este adaugat. Persoanele cu intoleranta la lactoza nu trebuie sa se ingrijoreze in privinta cantitatii acestei minerale in organism, deoarece au destule optiuni salvatoare…

Citește mai departe
Finantare nerambursabila pentru trecerea la agricultura ecologică

Agricultura high tech: O noua aplicatie le spune fermierilor ce si cand sa planteze

Traderul de produse alimentare si agricole Cargill provoaca agricultura traditionala la un pariu cu ultimele inovatii din lumea stiintifica. Firma a implementat noul sau sistem de plantare, tratare si recoltare a produselor agricole in doua state americane si intentioneaza sa lucreze in baza acestuia la o scara mai larga in viitorul apropiat. NextField DataRx este…

Citește mai departe
Una dintre cele mai vechi plante cultivate de om (3500 de ani), susanul, contine mai mult calciu decat laptele

Una dintre cele mai vechi plante cultivate de om (3500 de ani), susanul, contine mai mult calciu decat laptele

O jumatate de cana de seminte de susan contine de trei ori mai mult calciu decat cantitatea similara de lapte. Susanul este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om, apreciat pentru uleiul nutritiv obtinut din semintele sale. De mai bine de 3500 de ani susanul este folosit si pentru calitatile sale medicinale. Soldatii…

Citește mai departe
Floarea-de-col?, regina Carpa?ilor

Floarea-de-colt, regina Carpatilor

Una din minunile muntiolor nostri, Floarea-de-colt este una din plantele protejate. A o rupe de pe stancile Bucegilor este o crima. Poti insa sa-i culegi semintele care se formeaza in septembrie. Plantate intr-un sol sarac, calcaros, in curtile caselor de la munte sansele sa creasca si sa infloreasca sunt maxime. Floarea-de-colt se intalneste din Pirinei…

Citește mai departe
Plante modificate genetic pentru continut sporit de nutrienti ar putea fi cultivate in cateva luni in Marea Britanie

Plante modificate genetic pentru continut sporit de nutrienti ar putea fi cultivate in cateva luni in Marea Britanie

Culturi modificate genetic imbogatite cu anumiti nutrienti ar putea fi testate pentru prima data in Marea Britanie inca din acest an. Acest lucru va fi posibil in urma solicitarilor venite din partea oamenilor de stiinta care doresc sa efectueze un studiu intr-un camp de cercetare din Hertfordshire. ercetatorii, finantati de guvern, au intreprins formalitatile prevazute…

Citește mai departe

Noi reguli privind inspectia si certificarea produselor ecologice

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe site-ul propriu un Proiect de Ordin pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in sectorul agricol ecologic. Potrivit proiectului, in sectorul agriculturii ecologice este necesar un sistem de inspectie si control bazat pe activitatea unei Entitati Mandatate (EM). „In sensul prezentului ordin, Entitatea Mandatata este…

Citește mai departe
Pãmânturi sterpe!

Pãmanturi sterpe!

Mitul cã Vasluiul este un judet cu un mare potential agricol este destul de departe de adevãr. Dacã pe segmentul intinderii suprafetei agricole Vasluiul este puternic, in ceea ce priveste calitatea solului, zestrea funciarã este dezastruoasã. Doar 1,45% din suprafata agricolã a judetului este in clasa I de calitate, in timp ce 66% din terenurile…

Citește mai departe
Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

Ce nu scrie pe eticheta: „OMG-urile se gasesc in numeroase alimente in cantitati mai mici de pragul de etichetare de 0,9 la suta”

Mancam branza sau oua provenite de la animale hranite cu furaje ce contin soia sau porumb modificat genetic, ne imbracam cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic si unii dintre noi chiar ne platim cumparaturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile si culturile transgenice sunt o realitate cotidiana…

Citește mai departe
Trei sfaturi de nutritie pentru echilibrarea energetica a organismului

Trei sfaturi de nutritie pentru echilibrarea energetica a organismului

Cum ne aducem o buna energie, o buna stare de functionare? Randamentul profesional, starea fizica si emotionala, echilibrul nostru general, toate ne sunt influentate in mod direct de catre nivelul energetic. Fara „energie”, toate se misca in slow motion, fara spor si chef, fara bucuria momentului si actiunilor noastre. Despre asigurarea unui echilibru energetic prin…

Citește mai departe
Zmeura, fructul tinere?ii ve?nice

Zmeura, fructul tineretii vesnice

Zmeura, fructul tineretii vesnice, cu un gust inconfundabil, isi are originea in Asia. Numita si „regina fructelor de padure”, ea se gaseste, astazi, pe toata suprafata globului. Primele mentiuni despre zmeura au fost consemnate in 1548 intr-o carte, scrisa in limba engleza, despre beneficiile medicale ale plantelor. Zmeurul este un arbust peren, care apartine genului…

Citește mai departe
Mimi Walter: „Dac? românii ar mânca la fel ca str?bunii lor, nu ar mai avea atâtea probleme de s?n?tate“

Mimi Walter: „Daca romanii ar manca la fel ca strabunii lor, nu ar mai avea atatea probleme de sanatate“

Termenul vegan a aparut in Marea Britanie in anul 1944, cand Donald Watson si Elsie Shrigley s-au revoltat fata de vegetarienii de la acea vreme care inca obisnuiau sa consume lactate si oua. Astfel au fondat Societatea Vegana, cu scopul principal de a milita impotriva exploatarii animalelor. De atunci au aparut nenumarate dovezi ca o…

Citește mai departe
Gabriel P?un: Românii nu doresc de?euri genetice în farfuriile lor

Alimentele ce contin organisme modificate genetic vor trebui etichetate corespunzator

Produsele alimentare care contin organisme modificate genetic (OMG) trebuie sa fie etichetate ca atare. Pe eticheta lor trebuie sa apara clar mentiunea „modificat genetic” sau „produs din (denumirea ingredientului) modificat genetic”. In acest sens, Uniunea Europeana are stabilite cerinte legislative care prevad marcarea stricta a produselor comerciale ce contin OMG si supravegherea permanenta a miscarii…

Citește mai departe

Reguli de agricultura ecologica

„Horticultura rezonabila ar trebui sa contina: fertilizarea buna a solului, tratamentul corect al solului in timpul plantarii, mentinandu-l curat de buruieni si asigurand rotatia potrivita a culturilor … O zi de primavara pierduta nu poate fi recompensata cu trei zile de munca grea toamna”. „Buletinul Societatii de Horticultura din Rusia”, Nr.1 (1864). „Regulile principale ale…

Citește mai departe
UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic

UE a ajuns la un compromis in privinta cultivarii organismelor modificate genetic

Guvernele europene si-au dat joi acordul politic pentru o solutie de compromis care lasa la latitudinea statelor membre daca autorizeaza sau interzic cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, si vor incerca ca acest acord sa fie aprobat si de Parlamentul European, transmite AFP. “Toate statele membre, cu exceptia Belgiei si Luxemburgului, si-au dat…

Citește mai departe
Cuiburile amplasate de Societatea Ornitologic? la Cluj, ocupate de pi?igoi, grauri, dar ?i de pâr?ul cu coad? stufoas?

Cuiburile amplasate de Societatea Ornitologica la Cluj, ocupate de pitigoi, grauri, dar si de parsul cu coada stufoasa

Cuiburile artificiale amplasate la Cluj de Societatea Ornitologica Romana (SOR) au fost ocupate de pitigoi, grauri si alte pasari, dar si de o specie de mamifer, una dintre cele mai sfioase din Romania, parsul cu coada stufoasa, animalele avand si pui. SOR implementeaza, din martie anul acesta pana in martie 2016, un proiect ce vizeaza…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Cultivarea OMG ar putea ramane la latitudinea fiecarui stat membru al UE

Guvernele europene si-au dat azi acordul pentru ca autorizarea sau interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG) sa ramana la latitudinea fiecarui stat membru, potrivit surselor din presa. „Toate statele membre, cu exceptia Belgiei si Luxemburgului, si-au dat acordul pentru acest compromis”, a anuntat ministrul grec al mediului, Ioanis Maniatis, a carui tara asigura in prezent…

Citește mai departe
Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercet?torii aici pentru a salva omenirea

Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercetatorii aici pentru a salva omenirea

Cercetatorii au infiintat seiful apocalipsei, o banca de seminte situata pe insula Spitsbergen, arhipelagul Svalbard, in scopul de a conserva in conditii de siguranta biodiversitatea agricola si sa salveze speciile de plante aflate pe cale de disparitie. Svalbard Global Seed Vault, Banca Mondiala de Seminte Svalbard, poate trece drept un decor dintr-un film futurist al…

Citește mai departe

Busuiocul, in topul plantelor aromatice cultivate de romani

Potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de constructii si gradinarit, romanii se arata din ce in ce mai interesati de cultivarea plantelor aromatice si medicinale, iar busuiocul se regaseste pe primul loc in randul preferintelor acestora, urmat de rozmarin, menta si salvie. „Datorita proprietatilor medicale si culinare, dar si a conotatiilor spirituale…

Citește mai departe

Centrul natura:Arctium lappa (Brusturele)

Brusturele este o planta surprinzatoare pentru obisnuitii terapiilor naturale. Ne-am astepta sa fie o planta folosita traditional de bunicii si strabunicii nostri. El este descris in literatura contemporana ca un „purificator” al sangelui, care „curata ficatul si rinichii” prin eliminarea din sistem de materiale toxice reziduuale. Totusi, se pare ca folosirea Brusturelui drept curatitor al…

Citește mai departe