Floarea-de-colt, regina Carpatilor

Floarea-de-col?, regina Carpa?ilor
Floarea-de-colt, regina Carpatilor
Floarea-de-colt, regina Carpatilor

Una din minunile muntiolor nostri, Floarea-de-colt este una din plantele protejate. A o rupe de pe stancile Bucegilor este o crima. Poti insa sa-i culegi semintele care se formeaza in septembrie. Plantate intr-un sol sarac, calcaros, in curtile caselor de la munte sansele sa creasca si sa infloreasca sunt maxime.

Floarea-de-colt se intalneste din Pirinei pana-n Himalaya. Creste in munti calcarosi, pe versantii abrupti si insoriti, pe solul sarac de pe stanci. Denumirea stiintifica este „Leontopodium alpinum“, si este ruda cu floarea-soarelui si margareta.

Floarea-de-colt este o inflorescenta, inconjurata de un invelis de frunze protectoare cu aspectul unor raze, care sunt confundate cu petalele. Spre deosebire de petale, care cad dupa inflorire, frunzele protectoare din jurul inflorescentelor persista pana la fructificare, de aceea par niste flori nemuritoare. Intreaga planta si frunzele din jurul inflorescentei sunt acoperite de peri lanosi albi care au rolul de a proteja impotriva frigului, uscaciunii si a radiatiei ultraviolete.

La noi in tara, Floarea-de-colt creste in Muntii Carpati, si este declarata monument al naturii din 1933 si ocrotita. Specialistii mai spun ca in Carpati se intalneste, in special, pe stancarii la altitudini mari si este destul de usor de identificat chiar si de cei mai putin interesati de cunoasterea plantelor.

Floarea-de-colt face parte din flora spontana, astfel ca este extrem de viguroasa si pote sa vegeteze si la altitudini mai joase, in gradinile de la munte. In regiunile muntoase din Romania planta ajunge doar pana la maximum 20 centimetrim inaltime, dar exista in alte conditii climatice pana la 50 – 80 centimeri inaltime.

Floarea-de-colt infloreste in iulie – august. Secretul supravietuirii in captivitate pentru Floarea-de-colt este frigul. Planta trebuie sa stea la temperaturi negative, suporta vantul si nu are nevoie de udare. Floarea-de-colt renaste la sfarsitul lui februarie, cand gerul se inmoaie. Nu are nevoie de ingrijire speciala, unica nevoie fiind un pamant sarac, amestecat cu praf de calcar.

Crescuta in gradina Floarea-de-colt poate fi taiata si uscata pentru ca se pastreaza la fel de frumoasa ca si imortelele.

Nu rupe Floarea-de-colt! Poti culege, cu grija, fara sa rupi plantele si fara sa le scoti din sol, semintele. Radacina este mult ramificata si la suprafata, astfel ca bobitele cu seminte trebuie adunate cu atentie fara sa deranjezi planta.

Semintele pot fi plantate la suprafata solului, la finele lui octombrie, dupa ce cade bruma, la adancime mica de cel mult doi-trei centimetri si trebuie acoperite cu pamat care trebuie bine batatorit si udat. Vor face concurenta ghioceilor, in februarie-martie!

Atentie! Floarea-de-colt e o floare rara! E protejata prin lege si ruperea lor este o fapta penala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *