Cuiburile artificiale amplasate la Cluj de Societatea Ornitologica Romana (SOR) au fost ocupate de pitigoi, grauri si alte pasari, dar si de o specie de mamifer, una dintre cele mai sfioase din Romania, parsul cu coada stufoasa, animalele avand si pui.
SOR implementeaza, din martie anul acesta pana in martie 2016, un proiect ce vizeaza cresterea numarului de specii de pasari din Cluj, prin amplasarea de cuiburi artificiale, dar si de hranitori in parcurile orasului si in padurile si livezile din apropiere, cu finantare din partea Spatiului Economic European (SEE).
In aceasta perioada, expertii SOR verifica aceste cuiburi si observa de aproape puii de pasari cu puf de curand iesiti din ou, sau chiar oua inca nedeschise. Ei au intalnit inclusiv situatii in care cuiburi relativ micute sunt ocupate si de 12 – 15 pui de pitigoi, sau pe de alta parte graurii care umplu tot interiorul cuibului artificial cu material de cuib si depun doar patru – cinci oua, asigurand astfel siguranta oualor si a puilor.
Din cele 434 de cuiburi verificate pana acum au fost ocupate 202. In unele paduri procentajul de ocupare este mai mare de 80%, dar din pacate acest numar este mult mai mic in parcurile orasului.
Printre speciile ocupante se numara pitigoiul mare, pitigoiul albastru, pitigoiul de bradet, dar si ticleanul sau graurul. Pe langa pasari, cuiburile au fost ocupate si de alte specii interesante, ca de exemplu parsul cu coada stufoasa, una din cele mai sfioase specii de mamifer din Romania, care are si el pui.
Din pacate, unele cuiburi au fost deteriorate, pierzandu-si functia de a asigura adapost speciilor de pasari, care in perioada de reproducere isi cauta cuiburi in padurile si livezile din jurul orasului, mai spune SOR.
Proiectul intitulat „Pasarile Clujului: cresterea diversitatii speciilor prin colaborare intre ornitologi, experti silvici si publicul larg” este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul programului Fondului ONG in Romania, componenta Dezvoltare Durabila, cu suma de 74.432 de euro.
Potrivit SOR, prin acest proiect, in numai doi ani de zile, Clujul va deveni „cel mai prietenos oras din Romania pentru pasarile salbatice”.
Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este marirea numarului si a diversitatii speciilor de pasari care cuibaresc sau ierneaza in Cluj. Pentru a atinge acest obiectiv, vor fi amplasate cu ajutorul voluntarilor si al membrilor SOR nu mai putin de 1.360 de cuiburi artificiale, marea majoritate in padurile si livezile din jurul orasului, dar si in parcurile din oras. Tot in parcuri vor fi amplasate hranitori pentru pasari, iar SOR va atrage si implica in proiect si institutiile de invatamant, pentru ca elevii si studentii sa se ocupe de realimentarea cu seminte a hranitorilor.
Un al doilea mare obiectiv al proiectului este informarea publicului larg cu privire la importanta biodiversitatii. Pentru a-l atinge, SOR va organiza mai multe evenimente specifice, de la iesiri in padurile din apropierea Clujului, la ateliere sustinute de mestesugari care vor arata participantilor cum pot fi create simplu si usor cuiburi si hranitori.
Pentru ca pasarile insectivore sunt un mijloc de combatere biologica a daunatorilor din livezi si din paduri, ele reprezinta o reala alternativa la folosirea pesticidelor. Unul din obiectivele proiectului devine, asadar, cresterea diversitatii si a abundentei speciilor de pasari din habitatele forestiere. Pentru a atinge acest obiectiv, una dintre actiuni este stabilirea unui parteneriat de colaborare pe termen lung intre SOR si Ocolul Silvic Cluj.