Iubitorii mediului s-au adunat la Reghin

Iubitorii mediului s-au adunat la Reghin
Iubitorii mediului s-au adunat la Reghin

Cea de-a XIII-a editie a Concursului National de Ecologie „Ovidiu Bojor” s-a desfasurat la Reghin, in perioada 3 – 6 septembrie. Manifestarea a fost gazduita de Biblioteca Municipala „Petru Maior” si a reunit peste 70 de elevi de la Cluburile copiilor din 16 judete, grupati in 20 de echipe.

Deschiderea festiva

… a evenimentului s-a desfasurat joi, 4 septembrie, in prezenta oficialitatilor locale, dar si a unor personalitati din domeniul ecologiei. Printre invitati s-a aflat si academicianul dr. Ovidiu Bojor. Acestea a aratat, in discursul sau, importanta responsabilizarii tinerilor in ceea ce priveste mediul inconjurator si a vorbit despre posibiltatile reale de adoptare a unei vieti sanatoase.

Diplome de excelenta

Pe langa prezentarea lucrarilor, care au fost analizate minutios de un juriu de specialitate, elevii participanti, insotiti de profesorii lor coordonatori, au vizitat Muzeul Etnografic din Reghin si au poposit si la Primarie, raspunzind astfel invitatiei lansate de primarul Maria Precup.

Oaspetii au adus in dar cateva plante rare care urmeaza sa fie sadite in parcul din centrul orasului, iar primarul Maria Precup a inmanat diplome de excelenta academicianul Ovidiu Bojor, Angelei Socolean, realizator de emisiuni tv, lui Sever Suteu, director Palatul Copiilor Bistrita si dr. ing. Iulia Barbu.

Cei premiati s-au declarat incantati de semnificatia diplomei primite si si-au exprimat admiratia fata de aspectul Reghinului, imbunatatit comparativ cu anul trecut, dar si fata de disponibilitatea administratiei locale de a organiza si gazdui un asemenea concurs.

3 carti utile

Seara zilei de vineri a fost dedicata conferintei cu tema ,,Arta de a trai o viata sanatoasa intr-un corp sanatos”, care a fost urmata de o prezentare de carti. Ovidiu Bojor a prezentat publicului reghinean, care a umplut Sala de festivitati a bibliotecii municipale, trei lucrari considerate necesare pentru educatia oricarei familii.
Fitoterapie traditionala si moderna

Prima carte adusa in fata reghinenilor, intitulata Fitoterapie traditionala si moderna, spune Ovidiu Bojor, ,,nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa”. Respectand traditia romaneasca, lucrarea aduce toate elementele moderne aparute in fitoterapia din ultimii zece ani. Este structurata pe grupe de afectiuni si contine peste 250 de retete practice care se pot prepara acasa din plante culese in prealabil din locuri nepoluate.
Sanatatea prin legume, fructe, seminte si cereale

Cea de-a doua carte introduce cititorii in medicina viitorului plecand de la ideea ca alimentele pot fi medicamente. Intitulata ,,Sanatatea prin legume, fructe, seminte si cereale”, lucrarea descrie toate speciile din titlu, atat cele indigene, cat si cele importate de-a lungul timpului. Este descrisa nu doar valoarea lor terapeutica, ci si compozitia lor chimica, modul de preparare si de administrare.
Plante cu semnificatie biblica

O alta lucrare prezentata vineri seara la Reghin a fost cea de-a doua editie a volumului numit ,,Plante cu semnificatie biblica din Vechiul si Noul Testament, hrana pentru trup si suflet”. Ovidiu Bojor spune ca aceasta carte a fost lansata in urma cu trei ani la Ierusalim si recent a fost reeditata. Academicianul recunoaste ca aceasta lucrare are pentru el o semnificatie deosebita si oglindeste legatura dintre stiinta si credinta, legatura pe care Ovidiu Bojor a descoperit-o treptat in functie de evolutia cercetarilor pe care le-a intreprins.

Cea de-a XIII-a editie a Concursului National de Ecologie „Ovidiu Bojor” s-a incheiat cu festivitatea de premiere, iar sambata participantii au plecat acasa cu amintiri noi si planuri pentru o viitoare editie.

Ovidiu Bojor…

… s-a nascut la Reghin in 1 noiembrie 1924, fiind fiul profesorului Ioan Bojor, personalitate care si-a dedicat o mare parte a activitatii cercetarii mediului inconjurator. Profesor de stiinte naturale si geografie, Ioan Bojor a fost directorul Liceului Agricol din Reghin, in perioada 1922-1924, fiind autorul a peste 35 de lucrari din domeniul geografiei, stiintelor naturale, agricole precum si manuale scolare. Pentru a-i cinsti memoria fostul liceu agricol a devenit in anul 2005 Grupul Scolar ,,Ioan Bojor”.

Ovidiu Bojor a calcat pe urmele tatalui sau, fiind la ora actuala cel mai cunoscut fitoterapeut roman, fondator al fitoterapiei moderne in tara noastra, membru al Academiei de Stiinte Medicale. Este detinator al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de catre Forumul Presedintilor Patronatelor din Romania si al Diplomei de Merit Academic, acordata de presedintele Academiei Romane.

Intre toate fiintele vii – plante, animale sau oameni – exista o comunicare continua, ceea ce e minunat, spune Ovidiu Bojor. Important este sa deschidem ochii, sa stim sa citim aceste semne. Numai ca, din pacate, lumea nu e mereu interesata de asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *