Legumele exotice, favorizate de schimbarile climatice

Legumele exotice, favorizate de schimb?rile climatice
Legumele exotice, favorizate de schimbarile climatice
Legumele exotice, favorizate de schimbarile climatice

Cu fructele exotice romanii deja s-au obisnuit. Sa le manance, dar sa le si cultive. Acum, o noua afacere se naste in Romania, chiar daca in acest moment fermierii doar tatoneaza terenul. Este vorba de cultivarea nu de fructe, ci de legume exotice. Dar ca acest business sa fie posibil este nevoie de unul premergator: comercializarea semintelor. In Romania sunt doar cateva persoane care obtin respectivele seminte in mod natural, prin replantare. Iar daca acum comercializarea semintelor este un business de cateva mii de euro pe an, sunt toate sansele ca in viitor respectiva afacere sa „explodeze“.

Oferta cu sute de soiuri

Schimbarile de vreme care transforma Romania dintr-o tara cu un climat temperat intr-una cu un climat subtropical fac ca, in perspectiva, fermierii romani sa inceapa sa-si regandeasca afacerile, iar „samanta“ noilor afaceri a fost deja plantata. Goji, castravetele sarpe, rosiile cu tepi, fasolea cu pastai de un metru, ardeiul negru si cartofii roz sunt doar cateva dintre „noile“ legume care au inceput sa fie plantate in Romania. Iar adevaratii pionieri ai acestei afaceri sunt producatorii de seminte. „La inceput am avut la dispozitie o suprafata de 10 arii pe care cultivam fructe, dar mai ales legume exotice mai mult pentru samanta. Eu am inceput aceasta afacere ca un hobby, iar apoi am vazut pe Internet ca sunt multe persoane care ar dori sa cumpere seminte. Si asa a inceput totul“, ne-a marturisit Markos Safta, un mic producator de seminte exotice din localitatea Tiream, Satu Mare. „Bineinteles ca, daca lucrurile vor merge bine, ne vom extinde si vom amenaja o ferma in adevaratul sens al cuvantului. Eu ofer foarte multe seminte, in jur de 350 de soiuri, iar dintre acestea 150 sunt soiuri de rosii de toate culorile, foarte multe soiuri de ardei – maron, galben sau negru. Mai am seminte de busuioc grecesc, busuioc mov, castravete amar, castravete sarpe, macris sangeriu, rogoz alb, rosii salbatice cu tepi, migdale, mazare-sparanghel – care are pas­taia cu aripioare –, cais de catifea, cartof roz, fasole cu pastai mov, fasole cu pastai lungi de un metru si multe altele“, spune Markos.

Rosii albe

Potrivit comerciantilor de seminte, dintre rosii cele mai cerute sunt cele negre, castravetii buzdugan, fasolea cu pastaia de un metru, dar si cartofii mov sau roz. „Semintele sunt achizitionate de mai multe categorii de clienti. Primii ar fi colectionarii care au o pasiune pentru legumele exotice si degusta fiecare aparitie noua. O a doua categorie sunt curiosii sau consumatorii ocazionali care testeaza diferite legume exotice si, daca le place un produs, il cultiva apoi constant. O a treia categorie, in plina expansiune, sunt fermierii care testeaza si ei diferitele soiuri de legume. Sunt multi oameni care cumpara. Eu pot sa spun ca, cel putin in ultimul an, am vandut seminte in toata tara si sunt multe persoane care au revenit cu comenzile“, ne-a declarat Markos Safta. Printre noutatile prezente in ultimul an pe piata romaneasca in materie de seminte de legume exotice se numara goji tibetan cu frunza lata, Physalis peruviana sau Physalis edulis, dar si dovleacul Styria. „Anul viitor vreau sa cultiv pentru seminte mai multe soiuri noi de rosii, printre care si rosia alba. De asemenea, vreau sa mai cultiv un soi de porumb cu seminte negre. Acesta este iesit din comun pentru ca semintele sale sunt negre ca smoala“, conchide Markos Safta.

Bune pentru sanatate

Dar cat de sanatoase sunt aceste legume? Rolul lor in sanatate este recunoscut din ce in ce mai mult de nutritionisti datorita nivelului ridicat de antioxidanti, iar enzimele anumitor produse fac parte din compozitia medicamentelor antireumatism sau antiimbatranire. Sunt cunoscute pentru faptul ca reduc riscul de cancer si boli de inima, dar conduc si la o digestie mai buna. Mai mult decat atat, aceste vegetale au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi si pot proteja de astm sau dureri de articulatii. Prin urmare, daca in trecut consumul acestora era considerat un moft, acum a devenit una dintre principalele surse de sanatate.

Este de remarcat faptul ca toate legumele exotice existente pe piata romaneasca sunt aclimatizate si toate se comporta bine aproape oriunde in Romania. Avantajele afacerii cu seminte: acestea se pot trimite usor prin posta sau curier rapid. De exemplu, pot fi puse in plic seminte de busuioc grecesc – 50 de seminte costa 5 lei, seminte de goji – un gram de seminte costa 35 de lei sau seminte de dovleac de Styria, unde 10 seminte costa 20 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *