UE a ajuns la un compromis in privinta cultivarii organismelor modificate genetic

UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic
UE a ajuns la un compromis in privinta cultivarii organismelor modificate genetic
UE a ajuns la un compromis in privinta cultivarii organismelor modificate genetic

Guvernele europene si-au dat joi acordul politic pentru o solutie de compromis care lasa la latitudinea statelor membre daca autorizeaza sau interzic cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, si vor incerca ca acest acord sa fie aprobat si de Parlamentul European, transmite AFP.

“Toate statele membre, cu exceptia Belgiei si Luxemburgului, si-au dat acordul pentru acest compromis”, a anuntat ministrul grec al mediului, Ioanis Maniatis, a carui tara asigura in prezent presedintia prin rotatie a Uniunii Europene.

Noul cadru permite fiecarui stat sa interzica un organism modificat genetic pe intregul sau pe o parte din teritoriul sau din alte motive decat sanatatea sau mediul inconjurator, precum ordinea publica sau amenajarea teritoriului. De asemenea, statele membre care se opun organismelor modificate genetic nu vor putea interzice tranzitul OMG autorizate pe teritoriul lor.

Acest acord deschide calea pentru cultura OMG in Uniunea Europeana, o masura asteptata de producatorii de seminte de aproape 14 ani.

“Noul sistem garanteaza statelor posibilitatea de alegere daca doresc sau nu sa cultive OMG” a explicat ministrul francez al mediului, Segolene Royal. Insa omologul sau luxemburghez, Carole Dieschbourg, si-a exprimat indoielile fata de solutia gasita din cauza rolului important lasat companiilor din sectorul biotehnologiei si totodata a atras atentia asupra unui val de autorizari pentru cultura OMG in UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *