Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest isi exprima public dezacordul cu privire la intocmirea de catre Primaria Municipiului Arad a studiului de fezabilitate – Regenerarea urbana zona Enescu – Palatul de Justitie din municipiul Arad – considerand ca intreg demersul cat si tema de proiectare incalca flagrant reglementarile existente la nivel international si european in domeniul protectiei si managementului patrimoniului natural si cultural si de amenajare a teritoriului, si care sunt ratificate si transpuse in legislatia nationala, se arata intr-o scrisoare deschisa adresata Primariei Municipiului Arad, Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Arad, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Arad, Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest s-a alaturat demersurilor societatii civile aradene „Salvati Parcul Eminescu”, care au ca scop stoparea acestei interventii, considerate a fi un „masacru” ecologic si cultural.
Scrisoarea deschisa a Asociatiei Peisagistilor:
Nr. inreg. 01/10.01.2015
SCRISOARE DESCHISĂ
Catre,
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD
AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI ARAD
AGENTIA NATIONALĂ PENTRU PROTECTIA MEDIULUI
COMISARIATUL JUDETEAN AL GĂRZII DE MEDIU ARAD
Spre stiinta,
MINISTERUL MEDIULUI SI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE
MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE SI ADMINISTRATIEI PUBLICE
Asociatia Peisagistilor din Romania-AsoP, Filiala Teritoriala Vest isi exprima public dezacordul cu privire la intocmire de catre Primaria Municipiului Arad a studiului de fezabilitate – Regenerarea urbana zona Enescu – Palatul de Justitie din municipiul Arad – considerand ca intreg demersul cat si tema de proiectare incalca flagrant reglementarile existente la nivel international si european in domeniul protectiei si managementului patrimoniului natural si cultural si de amenajare a teritoriului, si care sunt ratificate si transpuse in legislatia nationala.
Consideram ca dreptul constitutional al cetatenilor – la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic – este pe cale sa fie incalcat, iar actiunea autoritatilor in acest sens, cu atributii specifice de a proteja si a ameliora mediul inconjurator, condamnabila. Intentia autoritatilor nu a fost comunicata transparent societatii civile si prin urmare, posibilitatea acestora de a exprima un punct de vedere pertinent cu privire la forma si necesitatea acestei investitii, a fost limitata.
Viziunea de a pune sub semnul intrebarii integritatea unuia dintre parcurile simbol din municipiul Arad, a unui fond dendrologic valoros si in definitiv a unui spatiu public de agrement, este totalmente gresita, raportand-o strict la politica actuala a Comisiei Europene, care propune solutii pentru protejarea si ameliorarea capitalului natural al Europei prin intermediul unei noi strategii – Infrastructuri ecologice (en.Green Infrastructures) (CE, Bruxelles, 6 mai 2013) si care are la baza Foaia de parcurs a UE privind eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor si Strategia UE in domeniul biodiversitatii pentru 2020.
De asemenea, interventiile solicitate prin tema de proiectare interfereaza si cu recomandarile Conventiei Europene a Peisajului, act ratificat de Romania in anul 2002, (prin Legea nr. 451/8 iulie 2002, text publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 536 din 23/07/2002) prin nerespectarea prevederilor generale „de conservare si mentinere a aspectelor semnificative sau caracteristice ale unui peisaj, justificate prin valoarea sa patrimoniala derivata din configuratia naturala si/sau de interventia umana” (Cap.I, Art.1., par.d.).
Astfel, parcul Eminescu este unul dintre cele mai vechi amenajari peisagere ale Aradului, alaturi de parcul Copiilor, ambele reprezentand locuri de memorie ale comunitatii, cu o mare valoare patrimoniala. Pozitionarea lor adiacenta institutiilor de cultura gazduite de Palatul Cultural, precum si in vecinatatea colegiilor nationale si a falezei raului Mures, sprijina si sustine o importanta zona de educatie si de socializare a orasului.
Prin prevederile temei de proiectare de la punctul 2. OBIECTUL CONTRACTULUI INVESTITIEI, respectiv paragraful: „-asigurarea spatiilor de parcare la nivelul solului pe amplasamentul actual al Parcului Eminescu si amenajarea la nivelul 1 al acesteia a unei zone destinata promenadei si respectiv petrecerii timpului liber, prin amenajarea de zone verzi, alei pietonale si spatii specifice unor astfel de activitati. Cota nivelului 1 se solicita a fi pe cat posibil la nivelul cotei digului;” Primaria Municipiului Arad incalca grav articolul nr. 71, paragraful (1) din Ordonanta de urgenta nr. 114/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, respectiv: „Art. 71. – (1) – Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora„, dar si a articolul nr. 96 , paragraful (2), punctul 11 „obligatia autoritatilor publice locale de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora ori obligatia de a nu le stramuta;”.
Mai mult paragraful 3, subpunctul CONSTRUCTIA de la punctul 2.1. PASAJUL SUBTERAN SI PARCAREA AMENAJATĂ LA NIVELUL SOLULUI, cu urmatorul continut: „La proiectarea si dimensionarea planseului din beton armat se va tine cont de faptul ca se doreste ca acesta sa poata sustine greutatea provenita din asternerea unui strat de 1 (un) metru de pamant necesar amenajarii la nivelul 1 a unor zone verzi cu gazon si pomi ornamentali, respectiv greutatea provenita din amenajarea de alei pietonale, zone de promenada si/sau relaxare, spatii destinate copiilor, etc.” elucideaza intentia propusa prin tema de proiectare a administratiei aradene. Astfel intr-un strat de grosime de 1 m pamant nu se vor putea dezvolta decat arbori de talie mica, care nu pot substitui functia ecologica a arborilor existenti in prezent.
Fondul dendrologic al parcului compus din aproximativ 400 de exemplare amplasate pe o suprafata de cca 2 ha, cuprinde specii din biodiversitatea locala, precum: artar (Acer sp.), stejar (Quercus sp.), tei (Tilia sp. ) dintre care unii cu varsta de peste 150 de ani. Din evaluariile specialistilor in cadastru verde, masivul reprezinta un ecosistem important al orasului, dupa cum arata studiul „Proiectare, Reproiectare zone verzi si de agrement din municipiul Arad”, din anul 2002 a carui beneficiar este Primaria Municipiului Arad. Dintre beneficiile vegetatiei mature a parcului Eminescu trebuie mentionata – influenta benefica asupra microclimatului – prin faptul ca pe timpul verii, temperatura scade cu aproximativ 3-4 grade sub coroana acestor arbori, mai ales in mediul agresiv si poluat al orasului.
Un alt aport important al arborilor este asigurarea circuitului apei in natura si sustinerea infiltratiei apelor meteorice in sol. Solutia de a eleva parcul, aduce dupa sine ridicarea costurilor de colectare si epurare a apelor meteorice si nu numai, dar si costuri suplimentare pentru irigarea spatiilor verzi propuse prin noua solutie tehnica.
Conform literaturii de specialitate din domeniu, considerand speciile tei, frasin, stejar si castan, cu un indice apreciat de densitate a coroanei de 1,0, putem estima impactul negativ pe care interventia urbana mai sus mentionata o poate avea asupra mediului ambient. Spre exemplu numai teiul (Tilia sp.), la varsta de 50 de ani, manifesta o crestere activa, realizeaza anual un numar de peste 300.000 de frunze, care insumeaza o suprafata verde de aproximativ 600 de metri patrati. Teiul, ca specie de talie medie intr-o zi de vara poate: filtra 4.000-5.000 de metri cubi de aer, consuma aproximativ 9 kilograme de dioxid de carbon si produce 6-7 kilograme de oxigen. Aceste date au fost extrase din sursele: International Society of Arboriculture, 1998, 2004, actualizat in iulie 2005 si Ionel Lupu, inginer doctor, reprezentant al Asociatiei Dendro-Ornamentale „Anastasie Fatu” Iasi.
Nu in ultimul rand, in calitate de reprezentanti pe plan national a profesiei de peisagist consideram declaratiile doamnei „arhitect peisagist” Marcela Nicsanu lipsite de profesionalism, argumentele aduse in favoarea investitiei prin exemple relative de genul „a arunca o privire in alte tari”, sunt regretabile si nu fac cinste profesiei. Solicitam prin urmare doamnei Marcela Nicsanu exemplificarea concreta, de interventii similiare pentru exemplul de fata, pastrand bineinteles proportiile. Promovarea solutiilor de imprumut fara a se tine cont de contextul cultural al urbei si biodiversitatea locala, precum si infrumusetarea vegetala a parcurilor prin cromatica si textura nu le consideram suficiente si fezabile pentru interventii responsabile in peisaj si mai mult fara a lua in considerarea aspectele ecologice si cele culturale ale fondului vegetal.
Astfel, avand in vedere continutul temei de proiectare, coroborata cu declaratia doamnei Marcela Nicsanu se ridica intrebarea: cum poate fi amenajata o parcare pe amplasamentul Parcului Eminescu, fara a afecta arborii maturi ai acestuia (a caror radacina uneori poate ajunge la mai mult de 10 m adancime), pastrand intacta integritatea parcului? Este limpede ca toata vegetatia existenta in parcul Eminescu urmeaza a fi defrisata!
Luand in considerare argumentele exprimate, Asociatia Peisagistilor din Romania-AsoP, Filiala Teritoriala Vest solicita Primariei Municipiului Arad anularea licitatiei, avand in vedere ca tema de proiectare incalca grav Ordonanta de urgenta nr. 114/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, institutiilor de avizare – Agentia pentru Protectia Mediului Arad – neacordarea avizului de mediu, respectiv – Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Arad, monitorizarea demersului. Solicitam totodata institutiilor nationale guvernamentale – Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, prin birourile de control – urmarirea modul in care legislatia este respectata in teritoriu.
Asociatia Peisagistilor din Romania-AsoP, Filiala Teritoriala Vest se alatura astfel demersului societatii civile aradene „Salvati Parcul Eminescu”, prin care se doreste oprirea acestei interventii, considerate a fi un „masacru” ecologic si cultural.
Cu respect,
Consiliul Director,
Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest:
Presedinte, ing.peis. Andrei CONDOROS,
Vicepresedinte, ing.peis. Raluca RUSU,
Membru, ing.peis. Alexandru CIOBOTĂ,
Membru, ing.peis. Paula SIMION POP,
Secretar, ing.peis. Rebecca BEDELEAN.