Un sef de ocol, cinci padurari si un mare proprietar de paduri, retinuti, ieri, la Falticeni

Un sef de ocol, cinci padurari si un mare proprietar de paduri, retinuti, ieri, la Falticeni
Un sef de ocol, cinci padurari si un mare proprietar de paduri, retinuti, ieri, la Falticeni

Ciprian Cihoski, consilierul personal al primarului din Preutesti si mostenitor al unei mari suprafete de padure, impreuna cu seful Ocolului Silvic Falticeni, Constantin Nistor, precum si alti cinci lucratori silvici au fost retinuti,ieri, pentru 24 de ore. Acestia sunt acuzati ca in perioada 2009 – 2014 au taiat din padurea din Preutesti mostenita de Cihoski peste 7.000 de arbori, paguba totala ridicandu-se la suma de un milion de lei

Proprietarul padurii – Ciprian Cihoski

Peste 50 de politisti suceveni si luptatori din cadrul Serviciului de Actiuni Speciale din cadrul IPJ Suceava au facut ieri 12 perchezitii si descinderi in municipiile Suceava si Falticeni, printre locatiile perchezitionate aflandu-se Ocolul Silvic Falticeni si Primaria Preutesti. Judecatoria Falticeni a emis sapte autorizatii de perchezitie, fiind vizati functionari din cadrul Ocolului Silvic Falticeni si a cantoanelor silvice arondate. Acuzatiile din dosar sunt de taiere ilegala de arbori, abuz in serviciu, infractiuni de fals, precum si infractiuni asociate regimului silvic. Prin activitatea lor infractionala, cei sapte suspecti care au fost dusi la audieri cu mandate de aducere, au creat un prejudiciu estimat la circa un milion de lei.
Dupa terminarea perchezitiei de la Ocolul Silvic Falticeni, seful institutiei, Constantin Barna Nistor, a declarat ca nu stie deocamdata acuzatiile care i se aduc, insa a spus ca i-au fost cerute documente cu privire la taierile ilegale de pe proprietatea lui Ciprian Cihoski. Nistor a tinut sa precizeze ca principalul beneficiar al acestor taieri este chiar proprietarul padurii, respectiv Ciprian Cihoski.

Seful Ocolului Silvic Falticeni, Constantin Nistor

O alta perchezitie a fost facuta ieri si la primaria Preutesti, Ciprian Cihoski fiind consilierul personal al primarului Ion Vasiliu. La terminarea perchezitiei, in drum spre duba politiei, acesta a declarat ca „sunt suspect intr-un dosar de fraudare a masei lemnoase. Eu lucrez in baza unui contract de prestari servicii semnat cu Ocolul Silvic Falticeni si Directia Silvica Suceava. Mai mult, eu nu eram obligat sa invat ce inseamna a organiza o partida. Daca taierile s-au facut din padurea mea personala, cei din silvic sa plateasca. Eu nu sunt obligat sa stiu toate amanuntele astea. Proprietatea este a mea si am actionat in baza unui contract de prestari servicii”.
Vasile Pislaru, un sofer care este de 15 ani la Ocolul Silvic Falticeni, a povestit ca „afacerea asta a inceput in anul 2009, cand a venit proprietarul (n.r. – Ciprian Cihoski) la Ocolul Silvic Falticeni cu padurea de 175 de hectare si a incheiat un contract cu seful (n.r. – seful OS Falticeni, Constantin Nistor). Dupa ce au batut palma, proprietarul a iesit si eu am ramas impreuna cu seful de ocol si cu padurarul, intre cei doi avand loc o discutie din care reiesea ca proprietarul nu trebuie sa stie prea multe pentru ca e tinerel. Eu am ramas surprins de aceasta afirmatie facuta de seful de ocol, dar atunci nu am bagat in seama. Dupa aceasta au inceput activitatile ilegale de taiere de pe proprietatea lui Cihoski. Toate aceste golanii se faceau prin firma sefului de ocol, toate aceste operatiuni fiind facute de padurar care are un tractor si utilajele necesare, iar apoi vindea marfa la diverse persoane care vor depune marturii in instanta. Efectiv lemnul era taiat ilegal de padurarul Constantin Nicolaievici, ajutat de doi oameni de-ai sai. Din cate stim noi, sute de metri cubi de lemn au fost extrase ilegal de pe proprietatea lui Cihoski care este banuit ca el si-ar fi taiat singur padurea, dar nu cred ca acest lucru este adevarat. Eu personal am facut plangere cu privire la taierile ilegale facute de Ocolul Silvic Falticeni, dar aceasta a ramas ca in tren”. Acesta a mai precizat ca o astfel de practica, de taiere ilegala de arbori, a aparut de cand la conducerea OS Falticeni a ajuns Constantin Nistor, din anul 2006.

Peste 7.000 de arbori au fost taiati ilegal de Cihoski, Nistor si compania

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2010 – 2014, Ciprian Stefan Cihoski, consilierul personal al primarului Ion Vasiliu din Preutesti, a hotarat sa vanda ilegal lemnul rezultat din taierea ilegala de arbori de pe o suprafata de circa 170 de hectare de padure pe care a mostenit-o de la mama sa adoptiva, contesa Wanda Cihoski care i-a lasat mostenire circa 800 de hectare de padure in zona Preutesti, Basarabi, Husi, precum si in zona municipiului Pascani, din judetul Iasi. Suprafata de padure era situata pe raza administrativ – teritoriala a comunei Preutesti, iar paza padurii era asigurata in acea perioada de Costica Nicolaievici si Petru Marisca, ambii avand functia de padurari in cadrul Ocolului Silvic Falticeni.
In luna septembrie 2009, fara ca Cihoski sa fi facut vreo solicitare de marcare a arborilor, Constantin Barna Nistor, in calitate de sef al Ocolului Silvic Falticeni, a emis in mod ilegal o delegatie de marcare, in baza careia Lucian Pislaru – in calitate de tehnician silvic in cadrul Ocolului Silvic Falticeni, impreuna cu Alin N., Gheorghe P., Ion P. si Costel V., care au marcat 1.121 de arbori. Ulterior, sef Ocolului Silvic Falticeni a emis si o autorizatie de exploatare catre SC Dever COM SRL, Falticeni, o firma care figureaza fara salariati, desi stia ca lemnul urma sa fie exploatat de Ciprian Cihoski si Costica Nicolaievici. De asemenea, au fost intocmite procese – verbale in fals prin care se consemna ca anumite partide de exploatare au fost redate catre o societate de exploatare de profil.

Prin aceeasi metoda, de intocmire de acte false si atribuire fara drept a unor parcele de padure spre exploatare, cu incalcarea prevederilor legale incidente in domeniul, in anul 2010 au fost marcati si taiati 883 de arbori, in perioada 2011 – 2012 peste 3.000 de arbori, in anul 2013, peste 1.000 de arbori, iar in anul 2014, un numar de 1.002 arbori. Astfel, in perioada 2009 – 2014, pentru a se taia ilegal arbori, Cihoski, Nistor si compania au folosit aceasta metoda de nu mai putin de 16 ori. Lemnul taiat ilegal a fost vandut catre diferite persoane de Ciprian Cihoski si Costica Nicolaievici. Anchetatorii au stabilit ca prin activitatea ilicita au fost taiati ilegal si ulterior vanduti peste 2.000 de metri cubi de material lemnos.
Infractiunile retiunute in sarcina lui Ciprian Cihoski, precum si a lucratorilor silvici Constantin Barna Nistor, Costica Nicolaievici, Petru Marisca, Cezar Ungureanu, Cezar Paval si Lucian Pislaru sunt de „taiere fara drept de arbori”, „fals intelectual”, „uz de fals”, „fals in inscrisuri sub semnatura privata”, „abuz in serviciu”, precum si alte infractiuni asociate regimului silvic. Cei sapte au fost retinuti pentru 24 de ore si urmeaza ca in cursul zilei de astazi sa fie prezentati Judecatoriei Falticeni cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. (Constantin ZUZEAC)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente