In cursul zilei de joi, echipele de montaj ale CEZ au conectat ultima turbina eoliana din parcul de la Fantanele-Cogealac, cu o capacitate totala de 600 de MW.
Astfel, potrivit reprezentantilor companiei cehe, acest proiect a devenit cea mai mare ferma eoliana de pe uscat din Europa, in urma unor lucrari de instalare care au durat aproape doi ani si jumatate si a unor investitii totalizand peste un miliard de euro.
Curentii puternici de aer si schema generoasa de sprijin oferita de Guvern au atras in zona Dobrogei numerosi investitori, atat romani, cat si straini, ceea ce i-a determinat pe expertii in energie sa isi manifeste ingrijorarea fata de sustenabilitatea acestei cresteri fulminante a proiectelor eoliene din aceasta regiune.
Pe de alta parte, Transelectrica sustine ca reteaua de electricitate are nevoie de imbunatatiri majore pentru a putea prelua acest flux masiv de productie, ceea ce necesita investitii de sute de milioane de euro.
Managerul proiectului de 600 de MW din judetul Constanta a precizat ca productia de energie eoliana este uriasa in prezent comparativ cu anii trecuti, la demararea acestor lucrari in Romania existand numai 14 MW instalati, iar acum doar aceasta instalatie are de 43 de ori mai mult.
In luna Octombrie a acestui an, Romania avea aproape 1800 de MW de capacitate eoliana subventionata de stat cu 2 certificate verzi. Cehii de la CEZ spun ca vor folosi experienta acumulata in cadrul proiectului-gigant de la Fantanele pentru instalarea a 700 de MW de capacitate eoliana in Polonia.