Resveratrolul, cel mai tare antioxidant, interzis femeilor insarcinate

Resveratrolul, cel mai tare antioxidant, interzis femeilor insarcinate
Resveratrolul, cel mai tare antioxidant, interzis femeilor insarcinate
Resveratrolul, cel mai tare antioxidant, interzis femeilor insarcinate

Potrivit unui nou studiu, popularul resveratrol, administrat in timpul sarcinii, poate provoca anomalii fatului.

Experimentele realizate pe macacii japonezi au demonstrat ca acest supliment, luat in timpul gestatiei, poate provoca aparitia unor anomalii la nivelul pancreasului embrionului.

Desi este considerat a fi un antioxidant extrem de puternic, depasind de 4-5 ori betacarotenul, de 50 de ori vitamina E, de 20 de ori vitamina C, specialistii recomanda prudenta femeilor insarcinate atunci cand vine vorba de utilizarea resveratrolului.

Coordonatorul studiului, dr. Antonio Frias, director al unui program de cercetari asupra diabetului si sarcinii, de la Oregon Health & Science University Center for Women’s Health, a declarat:

“Rezultatele obtinute sugereaza ca femeile care planuiesc sa aiba un copil sau sunt deja insarcinate sa nu foloseasca ca supliment alimentar resveratrolul.”

Printre efectele pozitive pe care suplimentul l-a avut asupra femelelor gestante au fost o imbunatatire a metabolismului, a fluxului de sange placentar si chiar reducerea inflamatiei placentare. La fat, suplimentul a redus depunerile de grasime, consecinte ale dietei de tip occidental, hrana maimutelor, aflam din Live Science.

Totusi, s-au constatat si efecte negative, respectiv anomalii ale dezvoltarii pancreasului, desi nu sunt inca suficiente date care sa ateste cum a afectat ulterior acest lucru sanatatea puilor de maimuta.

„Studii anterioare au aratat ca resveratrolul poate inhiba cresterea celulelor canceroase, insa nu este clar cum actioneaza acesta la nivel celular”, a mai spus Frias.

Si pentru ca exista destule asemanari fiziologice intre macacii japonezi si alte specii de primate, incluzand omul, cercetatorii recomanda femeilor insarcinate evitarea suplimentelor cu resveratrol.

Asta nu inseamna insa ca trebuie evitate fructele oleaginoase sau strugurii, care contin resveratrol. Comparativ cu suplimentul, care contine 250 pana la 500 mg de substanta, o ceasca cu struguri inseamna mai putin de 1 mg de resveratrol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *