Samburii fructelor au beneficii excelente pentru sanatate

Samburii fructelor au beneficii excelente pentru sanatate
Samburii fructelor au beneficii excelente pentru sanatate

Inainte sa aruncati samburii fructelor pe care le mancati, ganditi-va ca o bobita atat de mica este capabila, datorita energiei embrionare si dotarii biochimice, sa dea nastere unui copac gigant. Tratamentul cu miez crud de fructe se numeste nucleoterapie si poate fi o alternativa sanatoasa de combatere a numeroase afectiuni, insa este necesara supravegherea medicului. Se recomanda consumarea frecventa a miezului din: nuci, alune, caise, prune (in cantitate foarte mica), dovleac, floarea-soarelui, mar, masline (numai la adulti), struguri (pisati). Nu se recomanda insa miezurile de migdale, piersici, cirese, visine si din fructe de padure.

Cunoscut si sub numele de aluna amara, miezul samburelui de caisa, care ramane dupa strivirea invelisului dur, este folosit din timpuri stravechi pe post de medicament. In medicina chineza, semintele amarui de caisa, cu mirosul lor caracteristic, de migdala, sunt un remediu redutabil pentru bolnavii cu probleme respiratorii, precum astmul, bronsita, emfizemul sau tusea cronica. De asemenea, era si este folosit pentru mentinerea tineretii biologice. Se spune ca cinci samburi administrati zilnic adauga tot atatea zile de sanatate si fericire la viata celui care ii consuma. Studiile moderne, la randul lor, confirma extraordinarele proprietati medicinale ale samburilor de caise, care se pare ca le intrec si pe cele ale caisei propriu-zise. Miezul samburilor de caise este indicat la copiii peste cinci ani, slabi, inapetenti, constipati si in cazul adultilor care sufera de polihipovitaminoze, astenii, carente de calciu, fier si magneziu. Se recomanda cate 10-15 samburi pe zi, in cure de 12 zile. Potrivit Societatii Americane de Prevenire a Cancerului, vitamina B17 previne si trateaza, de asemenea, tensiunea arteriala si amelioreaza durerile provocate de artrita.

Miezul de nuca, alunele si fisticul

Este indicat in bolile cardiovasculare, in diabet, in afectiuni ale glandei tiroide, in tulburari de crestere si pentru intarirea sistemului imunitar. Tratamentul a mai dat rezultate si in cazul scolarilor cu dificultati de memorare si in cazul femeilor care alapteaza. Miezul de nuca are in compozitia sa lipide, glucide, acizi nucleici, minerale (iod, calciu, potasiu, zinc, sodiu si magneziu) si vitamine din complexul B. Terapia cu miez de nuca consta in consumarea a cate 100g de nuci pe zi, timp de o luna. Alunele contin vitaminele A, B1, B2, C si minerale, printre care fier, fosfor si potasiu, o cura constand in 15 alune pe zi, timp de cinci zile, fiind indicata in anemie, astm bronsic, diabet si in boli pulmonare, iar studiile au aratat ca au capacitatea de a dizolva calculii renali si pe cei din vezica urinara. Fisticul contine vitamine din complexul B si acid folic, esentiale pentru mentinerea sanatatii inimii, dar si antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind imbatranirea. Seleniul este unul dintre antioxidantii regasiti in fistic. Contine luteina, care este un carotenoid important ce ajuta la cresterea sistemului imunitar, dar si a sistemului reproductiv.

Samburii de masline

Macinati fin, samburii de masline sunt buni pentru purificarea sangelui, revigorarea circulatiei sanguine, revitalizarea pielii si eliminarea impuritatilor, lasand pielea moale si matasoasa. Se crede ca ar contribui si la imbunatatirea fertilitatii feminine.

Samburii de struguri

Ajuta la vindecarea enteritelor, a hepatitelor si a infectiilor respiratorii, fiind recomandati si in cazul cardiopatiilor ischemice, al colesterolului ridicat ori pentru hipertensiune. Alzheimerul are un dusman declarat in uleiul de samburi de struguri. Antioxidantii continuti il fac foarte eficient in stoparea proceselor degenerative care afecteaza creierul. Efectul antiimbatranire este dat de numitele procianidine, un agent antiimbatranire de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si cu un efect de 20 de ori mai mare fata de vitamina C. Substantele continute de samburi impiedica dezvoltarea unor formatiuni tumorale benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele si adenofibroamele mamare. Uleiul din samburi de struguri este considerat cel mai bun medicament-aliment pentru scaderea si mentinerea la cote normale a nivelului colesterolului.

Samburii de rodie

Din studii recente de specialitate aflam ca o singura rodie poate oferi aproximativ 16% din doza zilnica de vitamina C si este o sursa bogata de acid folic, vit. A, B, E, fosfor, calciu, fier, magneziu si este recomandata pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si a anemiei. De asemenea, are pro­prie­tati antioxidante, comparative cu cele din vinul rosu si ceaiul verde.

Samburii de pepene rosu

Contin zinc, fier, Omega 6, proteine si fibre care se absorb usor. Pe langa efectul antioxidant, samburii consumati ca atare sunt diuretici si protejeaza impotriva pietrelor la rinichi, ajutand si sistemul cardiovascular, intrucat contin si o substanta chimica, numita cucurbocitrina, care dilata capilarele si regleaza tensiunea arteriala. Samburii de pepene mai contin seleniu, grasimi esentiale si vitamina E, care lupta impotriva radicalilor liberi.

Semintele de mar

Contin si ele, ca si caisele, o mare cantitate de vitamina B17 (amigdalina), arma anticancer dupa cum releva studiile. Asadar, cand mancati un mar nu mai aruncati semintele pentru ca zece seminte pe zi asigura necesarul de iod al unui adult, spre exemplu. Mai contin si acid cianhidric, foarte folositor in digestie.

Samburii de lamaie

Sunt vermifugi (contra oxiurilor) si febrifugi (scad febra). Maruntim si zdrobim coaja, pulpa si semintele de la o lamaie (daca are seminte prea putine, mai luam seminte de la alte lamai), le punem la macerat timp de trei ore in 100 ml apa cu miere. Apoi strecuram, storcand bine compozitia, si o bem seara la culcare.

Samburii de cirese

Pernuta cu samburi de cirese,  denumita si pernuta anticolici, a fost folosita din cele mai vechi timpuri in Elvetia. Elvetienii s-au bazat pe proprietatile terapeutice ale acestui produs datorita capacitatii de inmagazinare atat a caldurii cat si a racelii, care poate fi folosita la alinarea durerilor de diferite tipuri. Este foarte des folosita pentru tratarea durerilor datorate colicilor  la sugari, este remediul natural pentru tratatea durerilor de rinichi, durerilor de burta /menstruale, trateaza 100% natural dureri de spate, dureri reumatice sau dureri musculare. Utilizarea este foarte simpla: pernuta se incalzeste intr-un cuptor cu microunde sau cuptor simplu. Caldura emanata de pernuta ajuta apoi in principal la durerile de burta, cervicale, musculare precum si la dureri de cap si de incheieturi. Tinuta la congelator cateva ore, pernuta poate fi folosita la entorse sau in cazul vanatailor cauzate de lovituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *