Ziua Dunarii 2013 dedicata Sturionilor

Ziua Dun?rii 2013 dedicat? Sturionilor
Ziua Dunarii 2013 dedicata Sturionilor
Ziua Dunarii 2013 dedicata Sturionilor

De Ziua Internationala a Dunarii, sarbatorita anual pe 29 iunie, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, si cu sustinerea Sistemului Coca-Cola Romania, propune solutii privind protejarea sturionilor dupa ridicarea moratoriului la pescuitul comercial in 2016. Propunerile au fost prezentate in cadrul Forumului de Mediu al Dunarii, organizat de Administratia Biosferei Delta Dunarii, la Tulcea intre 27-29 iunie.

In linie cu tema Zilei Dunarii de anul acesta – “Fii activ pentru sturioni”, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a ridicat in discutie efectele prohibitiei pe 10 ani (2006-2016) la pescuitul comercial al sturionilor salbatici, acestea dovedindu-se a fi atat pozitive cat si negative. Cei 3 ani ramasi pana la ridicarea moratoriului ar putea fi folositi la stabilirea unui plan de actiune pentru protejarea ulterioara a celor 6 specii de sturioni prezenti in apele fluviale sau maritime de pe teritoriul Romaniei: cega, morun, nisetru, pastruga, viza si sipul.

Daca cega mai poate fi inca intalnita, viza si sipul au disparut din Dunare iar celelalte 3 specii – morunul, nisetrul si pastruga sunt critic amenintate de pescuitul excesiv, indeosebi pentru icre. Sturionii sunt pesti indicatori foarte importanti, ei traind la adancime unde poluarea este cea mai persistenta. Pierderea lor pune in pericol ecosistemele acvatice din care provin.

Pentru aceste motive, Asociatia Salvati Dunarea si Delta cere protectie speciala la nivel regional, prin includerea morunilor – cei mai vulerabili in acest moment, in Directiva Habitate 92/43 EC. Aceasta solutie a dat roade in cazul sturionului adriatic si baltic pus sub protectie acum 20 de ani, speciile incepand sa se refaca. Demersul este sustinut de Comisarul de Mediu, Janez Potocnik, dar si de directorul Capital Natural in cadrul Directoratului General de Mediu din Comisia Europeana, Pia Bucella. Decizia legislativa necesita suport operational colectiv. Romania trebuie sa devina initiatorul unui pact transnational de management sustenabil prin care atat tarile dunarene membre ale Uniunii Europene cat si cele din afara sa isi ia angajamentul gestionarii in comun a acestei resurse pretioase.

Foarte important de adresat este si aspectul economic, cel care reprezinta sursa amenintarilor acestor specii de sturioni. La ora actuala, sturionul din Dunare se vinde sub valoarea lui pe diverse filiere ilegale, pierzandu-se importante taxe la bugetul public. Romania ar trebui sa produca in ferme cat mai mult astfel incat piata sa fie satisfacuta cu caviar de calitate si etichetat CITES. In plus, Asociatia face un apel catre restaurantele si procesatorii acestor produse pentru a lua parte la solutie si nu la problema, invitandu-I sa se angajeze la achizitii exclusiv din surse legale si controlate.

Cele trei propuneri au fost inaintate catre invitatii Forumului de Mediu, respectiv ministrii ai mediului din tarile riverane, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, reprezentanti ai autoritatilor locale, centrale si regionale, oameni de stiinta, reprezentanti ai mediului de afaceri si organizatii non-guvernamentale de la nivel national si international.

Ziua Dunarii este sarbatorita anual, pe 29 iunie – data ce marcheza semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, la Sofia, in anul 1994, la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Aproape 81 de milioane de persoane din tarile danubiene sarbatoresc Ziua Dunarii. Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii si de a accentua legaturile dintre state, precum si interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org)

In Romania, incepand cu anul 2007, Asociatia Salvati Dunarea si Delta organizeaza, in parteneriat cu Ministerul Mediului, un eveniment dedicat Ziulei Dunarii sub auspiciile ICPDR si cu sustinerea Sistemului Coca-Cola in Romania. RE Concept este platforma de responsabilitate sociala a Coca-Cola HBC Romania, dedicata ideii ca RE este inceputul tuturor actiunilor care schimba lumea in bine. Mai multe informatii gasiti pe www.theREconcept.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *