Cum sa prevenim imbatranirea ochilor

Cum sa prevenim imbatranirea ochilor

Cauzele aparitiei degenerescentei maculare senile nu sunt pe deplin cunoscute, dar se incrimineaza ereditatea, dieta (aport redus de zinc si de antioxidanti), fumatul, razele ultraviolete, inflamatia • In momentul de fata, exista un interes deosebit in cercetarea oftalmologica pentru controlul acestei afectiuni • Se desfasoara studii clinice numeroase si se testeaza o serie de substante care sa inhibe dezvoltarea vaselor patologice; unele dintre acestea se utilizeaza deja in injectii intravitreene cu rezultate bune pe o perioada de urmarire scurta si medie

Una dintre cauzele principale de cecitate la pacientii cu varsta de peste 50 de ani, alaturi de cataracta si diabet este degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV), cunoscuta si sub denumirea de degenerescenta maculara senila (DMS). Frecventa acesteia creste cu varsta, afectand 10% din persoanele intre 75 de ani si 30% dintre cele care depasesc 75 de ani si consta in deteriorarea regiuniii centrale a retinei (macula), determinand scaderea marcata a acuitatii vizuale. Cauzele aparitiei degenerescentei maculare senile nu sunt pe deplin cunoscute, dar se incrimineaza ereditatea, dieta (aport redus de zinc si de antioxidanti), fumatul, razele ultraviolete, inflamatia.

Se descriu doua forme de DMLV

1.Degenerescenta maculara legata de varsta atrofica (uscata) in care se produce o deteriorare progresiva a stratului celulelor fotoreceptoare si a epiteliului pigmentar. Afectiunea incepe prin acumularea unor deseuri la nivelul epiteliului pigmentar, acesta fiind primul care sufera. Urmatoarea etapa este moartea celulelor complexului retina-epiteliu pigmentar si instalarea ariilor de atrofie retiniana. Odata cu trecerea timpului, aceste arii de atrofie cresc sau apar altele noi care se unesc cu acestea si evolutia este progresiva, inexorabila spre deteriorarea vederii. In aceasta forma de boala, pacientul are o vedere relativ buna, dar care este fluctuanta si prezinta dificultati la citit si la vederea nocturna. Forma atrofica este responsabila doar de 20% din cazurile de orbire prin degenerescenta maculara senila.
Pentru a stabili diagnosticul de degenerescenta maculara legata de varsta atrofica, se efectueaza urmatoarele: examen oftalmoscopic, angiografia retiniana, fotografia digitala care permite urmarirea evolutiei leziunilor, tomografia in coerenta optica (OCT – un aparat performant care completeaza celelalte metode de investigatii, dar care studiaza insasi morfologia retinei, strat cu strat, inclusiv straturile externe care sufera cel mai mult). A aparut de asemenea inca un instrument performant, denumit Scanning Laser Ophthalmoscope (SLO), care poate efectua si angiografia fluorescenica. In tratamentul degenerescentei maculare legate de varsta forma uscata, se incearca utilizarea micronutrientilor si a complexelor de vitamine pentru intarzierea evolutiei acesteia (cele mai multe combinatii sunt cu luteina, acizi grasi omega 3, zeaxantina, vitaminele A, C, si E, Zn). De asemenea, se recomanda intreruperea fumatului. Ideal ar fi ca zilnic sa mancam alimente care sa asigure suplimentul natural de vitamine sau microlemente: salata verde, spanac, morcov, struguri negri.
2. Forma neovasculara (umeda) de degenerescenta maculara legata de varsta este determinata de dezvoltarea unor neovase patologice (constituind o membrana neovasculara coroidiana) care traverseaza epiteliul pigmentar si apar sub retina. Vederea pacientului scade intr-un timp relativ scurt. La finalul bolii apare la nivelul retinei o cicatrice disciforma asociata cu o scadere severa ireversibila a vederii. Aceasta forma clinica este intalnita doar la 10% din pacienti, dar este responsabila pentru 80% din cazurile de cecitate prin degenerescenta maculara legata de varsta.
Pacientul are urmatoarele modificari vizuale: deformarea obiectelor din campul vizual (metamorfopsii), usor de evidentiat in cazul liniilor fine drepte (acest simptom este primul care poate fi sesizat de pacient), scaderea acuitatii vizuale, afectarea vederii cromatice si aparitia unei „pete” care se proiecteaza pe obiectele situate in centrul campului vizual (pata denumita scotom central).

Metode terapeutice

Tratamentul formei umede a degenerescentei maculare legata de varsta urmareste stabilizarea vederii si, uneori, reuseste sa determine cresterea temporara a acuitatii vizuale. In momentul de fata exista un interes deosebit in cercetarea oftalmologica pentru controlul acestei afectiuni. Se desfasoara studii clinice numeroase si se testeaza o serie de substante care sa inhibe dezvoltarea vaselor patologice; unele dintre acestea se utilizeaza deja in injectii intravitreene cu rezultate bune pe o perioada de urmarire scurta si medie.
O alta linie terapeutica o constituie tratamentul laser care distruge vasele subretiniene. Din nefericire, doar 10% din cazuri pot fi tratate cu laserul cu argon (in general formele incipiente). Un alt tratament este interventia chirurgicala de indepartare a sangelui si/sau a membranei vasculare subretiniene, cu rezultate slabe. In functie de nivelul de acuitate vizuala se incearca o corectie optica cu efect de magnificatie care sa poata sa stimuleze retina functionala restanta: ochelari de aproape puternici, utilizarea de lupe fixate pe un suport sau tinute cu mana, utilizarea telelupelor, minitelupe implantate intraocular in locul cristalinului natural, programe de calculator speciale etc.
In concluzie, aceasta afectiune care afecteaza un segment din ce in ce mai larg al populatiei si care in trecut nu avea nicio alternativa terapeutica, poate fi privita in prezent dintr-un unghi mai optimist datorita metodelor moderne de conservare si de crestere a vederii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *