Merele moldovenesti, la expozitia internationala World of Perishables

Merele moldovenesti, la expozitia internationala World of Perishables
Merele moldovenesti, la expozitia internationala World of Perishables

Proiectul ACED a organizat, in colaborare cu Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Mere „Moldova-Fruct” si Asociatia Producatorilor si Exportatorilor Strugurilor de Masa APESM, participarea in premiera a producatorilor de mere si struguri din R. Moldova la expozitia internationala World of Perishables (WoP-2014), care a avut loc in perioada 9-11 noiembrie 2014, in Dubai, Emiratele Arabe Unite. In cadrul evenimentului, care are o importanta vitala mai ales pentru canalele de distributie din Africa de Nord, Orientul Mijlociu si Asia Centrala, cei zece participanti moldoveni au expus mere si struguri de masa. Specialistul marketing Peter White, care a condus echipa Proiectului ACED la WoP-2014, considera ca participarea la expozitie a fost benefica pentru producatorii din Moldova.

”Fructele moldovenesti i-au impresionat pe toti. Gustul merelor si strugurilor i-a luat pe multi comercianti prin surprindere. Reprezentanti a cinci retele de comert au comandat pe loc livrari-test pentru a experimenta colaborarea cu producatorii moldoveni”, a mentionat Dl. White. Potrivit lui, calitatea produselor din Moldova este acceptabila pentru pietele din regiunea tarilor arabe si musulmane — aspectul fructelor este favorabil si gustul este exceptional, iar cerintele pentru import nu se deosebesc principial de cele impuse de Uniunea Europeana. ”Ramane de pus la punct chestiunile cu ambalajul potrivit, marcajul necesar si – foarte important – problemele legate de logistica. In conditii obisnuite, cu racire adecvata, un transport pe calea maritima ajunge la Dubai in 20-25 de zile”, a precizat Peter White.

Provocarea cea mare la moment, a subliniat el, este ca producatorii moldoveni sa reactioneze rapid la solicitarile de informatii din partea cumparatorilor si sa pregateasca oferte concrete de livrare. Iurie Fala, directorul executiv al Asociatiei Moldova-Fruct, sustine ca producatorii de fructe din RepublicaMoldova au sanse bune pentru a concura cu succes cualti producatori europeni importanti, iar Orientul Mijlociuar putea compensa pierderea pietei rusesti. In anul 2014, Proiectul ACED a acordat sustinerelogistica si financiara pentru participarea producatorilorde fructe si legume din Moldova la sase targuri siexpozitii internationale: ProdExpo (Moscova, februarie);GulFood (Dubai, februarie); Fruit Logistica (Berlin,februarie); World Food Moscow (Moscova, septembrie); Indagra Food (Bucuresti, octombrie); World ofPerishables (Dubai, noiembrie).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente