Fumatorii romani ard zilnic 5 milioane de pachete cu tigari. Au viciul 85 la suta dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar

Fum?torii români ard zilnic 5 milioane de pachete cu ?ig?ri. Au viciul 85 la sut? dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar
Fumatorii romani ard zilnic 5 milioane de pachete cu tigari. Au viciul 85 la suta dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar
Fumatorii romani ard zilnic 5 milioane de pachete cu tigari. Au viciul 85 la suta dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar

20 NOIEMBRIE 2014. Ziua Nationala fara Tutun este marcata, in fiecare an, in a treia joi din noiembrie, printr-o initiativa de a atrage atentia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sanatatii oamenilor.

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj (CPECA) deruleaza activitati de informare-sensibilizare-constientizare in mediul scolar, asupra riscurilor consumului de tutun si de formare de abilitati de viata sanatoasa.

Totodata, avand ca tema „Ajuta–ma sa cresc!”, Ziua Nationala fara Tutun ofera CPECA Cluj cadrul informarii si sensibilizarii populatiei nefumatoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de tigara – asa numitul “fumat pasiv” –, alaturi de incurajarea acesteia din urma de a-si solicita dreptul la un aer fara fum de tigara, prin respectarea prevederilor legale in vigoare.

***
In Romania, se fumeaza zilnic peste 5 milioane de pachete de tigari, iar aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer bronhopulmonar sunt fumatori, potrivit Societatii Romane de Pneumologie. Totodata, studiile au aratat ca 89% dintre fumatorii din tara noastra si-ar dori sa reduca numarul tigarilor sau sa renunte complet la fumat.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul produce in prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori si ex-utilizatori, iar mai mult de 600000 sunt nefumatori expusi fumatului pasiv. Se estimeaza ca, pana in anul 2020, numarul deceselor ar putea creste la 7,5 milioane pe an, fumatul determinand 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la fumator, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de munca si ca o amenintare la adresa sanatatii publice. Numeroase studii arata ca fumatul pasiv este o cauza a bolilor cardiace si a cancerului pulmonar la adultii expusi. In Europa, bolile legate de fumat fac anual 650000 victime; dintre acestea, 80000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *