Arheologie: Oamenii faceau agricultura in urma cu 23.000 de ani

Un studiu arheologic amanuntit asupra unor resturi de plante gasite pe tarmul Marii Galileei arata ca oamenii cultivau cereale cu mult timp inainte decat se credea pana acum.

Arheologii israelieni au descoperit dovezi clare ale celor mai vechi tentative ale omului in agricultura, acestea petrecandu-se cu 11.000 de ani inaintea primelor culturi organizate recunoscute de lumea stiintifica.

Au fost gasite peste 150.000 de ramasite de plante langa o asezare foarte bine conservata de vanatori-culegatori din nordul Israelului, langa Marea Galileei, scrie The Guardian.

Pana la aceasta descoperire, oamenii credeau ca agricultura a inceput in Orientul Mijlociu, unde au fost domesticite animale si cultivate primele cereale, in urma cu 12.000 de ani, iar apoi s-a raspandit in alte regiuni ale lumii si in Europa.

Noile descoperiri arata ca oamenii cultivau plante in miezul ultimei Ere Glaciare, in situl arheologic Ohalo II, descoperit in 1989, fiind gasite si unelte de piatra, dar si cateva colibe cu cuptoare.

Potrivit cercetatorilor israelieni, aceasta comunitate straveche cultiva precursorii plantelor care aveau sa puna bazele agriculturii stravechi: grau, ovaz, mazare, linte, migdale, smochine, struguri si masline.

De asemenea, pe uneltele de piatra, arheologii au gasit mici ramasite ale plantelor, ramase in urma taierii si recoltarii.

”Stim ce s-a intamplat din punct de vedere ecologic: Omul a schimbat mediul plantelor, oferind nisele necesare unor specii de plante salbatice pentru a deveni cultivabile”, a spus profesorul Ehud Weiss, un expert in botanica.

Chiar daca au descoperit uneltele necesare pentru coacerea painii, oameii de stiinta nu cred ca omul a cultivat grane in mod constant in ultimii 23.000 de ani.

”Nu putem spune ca agricultura a inceput la Ohalo si apoi a continuat in Neolitic. Avem un gol intre cele doua perioade. Dar noile descoperiri ne spun ca oamenii au fost mereu sofisticati si au incercat sa intotdeauna sa isi faca viata mai usoara”, a explicat Weiss.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *