Ministrul Mediului: Legea privind interzicerea exportului de lemn, finalizata in luna septembrie

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, sustine ca legea privind interzicerea exporturilor de lemn va fi finalizata in luna septembrie, dupa ce a trecut „in forma de urgenta” de Senat si va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor la reluarea sesiunii parlamentare.

Gratiela Gavrilescu a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Alba Iulia, ca Ministerul Mediului a dorit ca interzicerea exportului de lemn sa faca obiectul unei legi si nu a unei ordonante de urgenta, astfel incat sa fie bine fundamentata si in urma dezbaterilor sa iasa o lege trainica.

„Legea a trecut in forma de urgenta de Senat care a aprobat cu niste amendamente interzicerea exportului de masa lemnoasa. Ramane acum in sesiunea din toamna, respectiv in luna septembrie, ea (legea – n.red.) sa intre si in Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor si sa vina pe urma la votul final din Camera Deputatilor.

Eu sper ca tot in sistem de urgenta o sa treaca si la Camera Deputatilor si sa vedem, undeva la sfarsitul lunii septembrie aceasta lege se va finaliza, va putea sa fie si trimisa presedintelui, sa fie promulgata, sa apara in Monitorul Oficial si pe termenul pe care legiuitorul il va stabili de patru, de cinci, de sase luni exportul de masa lemnoasa sa fie interzis. Noi am propus un termen de patru luni”, a spus Gavrilescu.

Potrivit sursei citate, legea era necesara in conditiile in care anual din padurile Romaniei se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi lemn.

„In urma analizelor facute si a raportului pe care Ministerul Mediului l-a prezentat inclusiv la Consiliul Suprem de Aparare al Tarii, in care am scos in evidenta cei 8,8 milioane de metri cubi care se taie ilegal anual din padurile Romaniei, am inaintat Parlamentului acel proiect de lege. Mi se pare normal sa faci proiect de lege, pentru ca atunci cand vorbesti de interzicerea unui export legea trebuie sa fie extrem de bine fundamentata. Dezbaterea este extrem de importanta, astfel incat legea sa fie trainica”, a mai spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, s-a aflat, vineri, intr-o vizita de lucru in judetul Alba, fiind insotita de comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Florin Diaconu, si de presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Toma Florin Petcu.

Oficialii au avut o intalnire la sediul Prefecturii Alba cu prefectul Gheorghe Feneser, sefii APM Alba si ai Garzii Judetene de Mediu, cu care au discutat probleme de mediu intampinate in judet.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, declara, joi, la Deva, ca 8,8 milioane de metri cubi de padure se taie ilegal, anual, in Romania, motiv pentru care de la 1 septembrie va incepe sa functioneze Garda Forestiera, care va trebui sa apere padurea de taierile ilegale, mai ales ca prejudiciul creat de operatiunile impotriva legii se ridica la 1,5 miliarde de lei.

Din datele puse la dispozitie de catre Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti – Serviciul Inventarul Forestier National, volumul de lemn recoltat in perioada 2008-2014 din paduri este estimat la o medie de 26,69 milioane de metri cubi pe an.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, volumul autorizat si recoltat in perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 milioane de metri cubi pe an.

Diferenta de masa lemnoasa intre cantitatea raportata de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice – Serviciul Inventarul Forestier National si cea recoltata in mod legal se presupune a fi recoltata ilegal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *