Fructele reprezentative toamnei sunt strugurii. Acestia contin peste 70 la suta apa, restul fiind zaharuri si vitamine din complexul B, vitaminele C, A, PP si K si saruri minerale. Datorita continutului bogat de antioxidanti, strugurii sunt necesari pentru o sanatate de fier.
Datorita proprietatilor lor, strugurii sunt recomandati persoanelor (persoane aflate in convalescenta, obosite, stresate) care au nevoie de o mai buna hidratare, dar si de un aport de vitamine.
In ciuda beneficiilor pe care le aduc sanatatii, trebuie retinut ca strugurii au un continut ridicat de calorii si nu sunt indicati diabeticilor.
„Strugurii sunt alimente hidratante, foarte bogate in zaharuri si fibre. Din cauza cantitatii mari de glucoza, au foarte multe calorii si nu sunt indicate diabeticilor. Cura de struguri poate declansa un diabet latent, deci consumul acestor fructe trebuie sa se faca cu moderatie si in acord cu necesitatile nutritionale”, a declarat, pentru RTV.NET, Corina Zugravu, medic nutritionist.
Un lucru important in ceea ce priveste strugurii, este ca cei rosii contin resveratrol, un antioxidant care are un efect mult mai puternic decat unele vitamine sau decat beta-carotenul in intarirea organismului si lupta impotriva bolilor.
Acest antioxidant se gaseste si in vinul rosu, in afine sau in mure.
„Strugurii au si diferiti antioxidanti, mai multi fiind prezenti in strugurii rosii care contin si o substanta valoroasa: resveratrolul. Acesta se afla mai ales in coaja si samburi si studiile au aratat ca este o substanta anti-aging si anticancer”, a mai precizat medicul nutritionist.