Romania, ideala pentru investitorii in proiecte de energie regenerabila

Romania, ideala pentru investitorii in proiecte de energie regenerabila

Romania ocupa locul 13 la nivel mondial in ceea ce priveste atragerea investitorilor pentru derularea de proiecte de energie regenerabila, a declarat joi Dan Simion, director general al Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS).

“Romania se afla pe locul 13 in lume in ceea ce priveste atractivitatea investitorilor pentru proiecte in energie regenerabila. In afara faptului ca este in interesul nostru, ca se creeaza locuri de munca, pe plan international. Este un domeniu relativ nou si oameni tineri implicati. Sper sa ajungem si la o ecuatie de pret avantajoasa pentru consumatorul casnic”, a precizat Simion.

Topul mentionat de oficial este a fost realizat de catre compania de consultanta Ernst&Young.

Clasamentul este condus de China, urmata de Statele Unite, Germania, India, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Brazilia, Australia, Suedia si Romania.

Dintre statele Europei Centrale si de Est, Polonia se regaseste pe locul 15, Ucraina pe 29, Austria pe 33, Bulgaria pe 36, iar Ungaria si Cehia pe 39, respectiv 40.

In prezent, potrivit datelor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), in Romania sunt in derulare sapte proiecte fotovoltaice, iar valoarea acestora se ridica la 13 milioane de euro.

Proiectele, care insumeaza o capacitate instalata de 16,7 MW, sunt localizate in Constanta, Botosani, Suceava, Vrancea, Covasna, Brasov si Mehedinti.

Mai putina birocratie pentru finantarea proiectelor de energie regenerabila

Guvernul a elaborat miercuri o ordonanta de urgenta privind modificarea legii energiei si gazelor, prin care vizeaza clarificarea si urgentarea contractarii si finantarii pentru proiectele de energie regenerabila.

Mai putina birocratie pentru finantarea proiectelor de energie regenerabila

Investitiile la nivel global

Investitiile globale in energiile regenerabile au atins nivelul record de 257 miliarde de dolari in 2011, in crestere cu 17% comparativ cu 2010 si cu 94% mai mari decat in 2007, anul de dinaintea crizei financiare globale, potrivit unui raport al Natiunilor Unite.

In topul tarilor, China a fost responsabila pentru o cincime din volumul total de investitii in energiile regenerabile. In total, China a cheltuit anul trecut 52 miliarde de dolari pentru energii regenerabile. Pe locul secund se situeaza SUA cu investitii de 51 miliarde de dolari, urmata de Germania, Italia si India.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente