Schimbarile climatice si poluarea aerului vor conduce la foamete

Schimbarile climatice si poluarea aerului vor conduce la foamete
Schimbarile climatice si poluarea aerului vor conduce la foamete
Schimbarile climatice si poluarea aerului vor conduce la foamete

Rata malnutritiei in tarile sarace va creste de la 18%, in prezent, pana la 27% in anul 2050, iar productia globala de alimente va scadea in acest interval cu aproximativ 15%, conform unui nou studiu care pune aceste efecte pe seama schimbarilor climatice si a poluarii aerului, informeaza publicatia Daily Mail.

Aceste date sunt cu atat mai alarmante cu cat, conform altor cercetari in domeniu, pana in 2050, populatia planetei va creste cu aproximativ 4 miliarde de oameni, iar necesarul de alimente va fi cu 50% mai mare decat in prezent.

Studiul, realizat la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), ajunge la concluzia ca in curand omenirea s-ar putea confrunta cu o penurie de alimente din cauza cresterii temperaturilor globale si a poluarii atmosferice, mai ales a poluarii cu ozon, factori care afecteaza dezvoltarea plantelor si reduc randamentul agricol. Pana in prezent, impactul calitatii aerului asupra recoltelor a fost mai putin analizat, conform autorilor studiului.

Cei doi factori – cresterea temperaturii si poluarea aerului – interactioneaza. Spre exemplu, temperaturile mai ridicate pot mari semnificativ producerea de ozon in urma reactiilor unor compusi organici volatili cu oxizi de azot, sub influenta luminii solare. Acest studiu se concentreaza asupra impactului pe care temperaturile globale si poluarea atmosferica il au asupra a patru tipuri de culturi agricole – orez, grau, porumb si soia – care in prezent asigura peste 50% din totalul de calorii consumate de populatia planetei. Conform studiului, efectele vor varia considerabil, de la regiune la regiune, iar aceste culturi sunt mai puternic afectate de unul sau de celalalt dintre acesti factori.

Spre exemplu, graul este mai afectat de poluarea cu ozon, in timp ce porumbul este mai puternic influentat de caldura. In SUA, reglementarile mai dure impotriva poluarii atmosferice urmeaza sa reduca poluarea cu ozon, diminuand impactul negativ asupra recoltelor.

Conform acestui studiu, la nivel general, toti ceilalti factori fiind constanti, incalzirea climatica va reduce randamentul agricol la nivel global cu 10% pana in 2050.
Poluarea cu ozon este mai greu de identificat, conform lui Colette Heald, cercetator la MIT. Modul in care aceasta poluare afecteaza plantele seamana cu simptomele unor boli – aparitia unor pete si decolorare. In urma unor astfel de interactiuni, echipa a de la MIT a descoperit ca 46% din pierderile din cazul culturilor de soia, care erau puse pe seama caldurii, sunt de fapt provocate de cresterea concentratiei de ozon.

Productia agricola este foarte sensibila la poluarea cu ozon, explica profesorul Heald, adaugand ca acest studiu „demonstreaza cat de importanta este evaluarea implicatiilor asupra agriculturii pe care le vor avea reglementarile privind calitatea aerului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *