In conditiile unui ritm de utilizare tot mai mare a telefoanelor si a unor activitati si componente care consuma foarte multa energie, instalarea unor baterii cu o capacitate mai mare este o prioritate pentru producatorii de telefoane.
Problema nu este cea a capacitatii de stocare in sine, cat cea de a face o baterie cu dimensiuni reduse sa stocheze cat mai multa energie. Un grup de cercetatori din cadrul Universitatii Stanford propune insa un nou design care implica acoperirea anodului cu o pelicula foarte fina de carbon, noteaza portalul go4it.ro. Structura de tip fagure este foarte subtire, doar 20 de nanometri, insa este capabila sa opreasca expansiunea atomilor de litiu din anod si sa izoleze acest metal reactiv de solutia electrolitului. Viitoarele baterii care vor folosi aceasta solutie tehnologica vor fi mai sigure, mai usoare si, nu in ultimul rand, vor oferi o capacitate de stocare de 2 sau 3 ori mai mare.
In acest moment, modelul testat la Stanford a atins o eficienta energetica de 99% dupa 150 de cicluri de incarcare/descarcare, aceasta fiind si bariera minima pentru un produs comercial, dar cercetatorii incearca sa atinga o eficienta de 99,9%.