Animalele salbatice care produc daune pot fi impuscate si in extrasezon

Animalele salbatice care produc daune pot fi impuscate si in extrasezon
 Animalele salbatice care produc daune pot fi impuscate si in extrasezon
Animalele salbatice care produc daune pot fi impuscate si in extrasezon

Noua sesizari cu privire la distrugeri provocate de mistreti au ajuns in acest an la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Perscarilor Sportivi Maramures. Vanatorii au recoltat in urma sesizarilor sapte mistreti in perioadele de extrasezon si in sezon au fost recoltate alte 19 exemplare. In cazul in care animalele salbatice le provoaca daune, cetatenii pot face plangeri, astfel incat cei abilitati sa le poata vana si in extrasezon.

La Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramures ajung an de an sesizari cu privire la distrugerile pe care animalele salbatice le produc culturilor sau bunurilor din gospodarii. Cele mai multe dintre ele privesc distrugerea terenurilor agricole de catre mistreti. Anul acesta au fost inregistrate 11 astfel de plangeri, dintre care noua privesc distrugerea culturilor de catre mistreti, una atacul la animalele din gospodarie cauzata de lup si una de urs.

”In fiecare an exista asemenea cazuri pentru ca animalele, unele dintre ele, au o asemenea activitate biologica care nu poate sa fie oprita decat genetic. Sigur ca mistretul, care este un animal care rama, va scurma pasunile sau va scurma unele proprietati ale celor care le detin in apropierea padurilor”, ne informeaza Ionica Pop, director AJVPS Maramures.

Animalele care se pot recolta in extrasezonul perioadelor de vanatoare sunt speciile care produc pagube. Pe de-o parte sunt carnivorele, care pot sa produca pagube la animalele domestice (urs, lup, pisica salbatica) si, pe de alta parte, este mistretul care poate sa produca pagube in culturile agricole.

Reprezentantii AJVPS Maramures spun ca se iau masuri in fiecare an pentru a reduce pagubele produse de animalele salbatice. In luna septembrie au fost achizitionate, spre exemplu, 150 tone de porumb pentru asigurarea hranei suplimentare a animalelor salbatice. Dar si proprietarii terenurilor trebuie sa inteleaga care le sunt obligatiile.

”Gestionarul are obligatia de a asigura hrana complementara pe timp de iarna conform contractelor de gestionare si are obligatia de a recolta in totalitate cota de recolta. Proprietarul terenului are obligatia de a-si pazi acele terenuri pe care le detine, cum este si normal”, afirma Ionica Pop – director AJVPS Maramures.

Maramuresenii care au de suferit in urma distrugerilor produse de animale salbatice, se pot adresa primariilor de care apartin. Autoritatile locale vor intocmi un dosar, atat pentru despagubiri cat si pentru vanatoarea animalelor in extrasezon. Anul acesta au fost recoltate 26 de exemplare de mistret pe teritoriul judetului Maramures, dintre care sapte in extrasezon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *