Peste 1,7 milioane de puieti vor fi plantati in padurile din Maramures in cadrul actiunii “Luna plantarii arborilor”

Peste 1,7 milioane de puieti vor fi plantati in padurile din Maramures in cadrul actiunii “Luna plantarii arborilor”
Peste 1,7 milioane de puieti vor fi plantati in padurile din Maramures in cadrul actiunii “Luna plantarii arborilor”

Peste 280 de ha de padure vor fi impadurite integral si alte aproape 50 de ha vor fi completate cu puieti, in cadrul activitatilor prilejuite de “Luna plantarii arborilor”. Directia Silvica Maramures a inceput deja actiunile de plantare a puietilor in zonele mai joase ale judetului, urmand ca actiunea sa continue, atunci cand solul se va dezgheta, in zonele de munte mai inalte.

Mai multi angajati ai Directiei Silvice s-au deplasat ieri la Ocolul Silvic Somcuta Mare, in zona Fersig, pentru a planta arbori in cadrul actiunilor dedicate “Lunii plantarii arborilor”. Angajatii directiei au fost ajutati de mai multi muncitori care, la sfarsitul zilei, au fost recompensati financiar pentru truda lor.

„Este o actiune care se desfasoara sub coordonarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura prin unitatile din subordine. La nivel de tara se organizeaza aceasta manifestatie, astfel incat in aceasta perioada, din 15 martie pana in 15 aprilie, sa se desfasoare ativitati de impaduriri, de igienizare a padurilor cu participarea Prefecturii, a Consiliului Judetean, a unitatilor miliare, inspectoratelor scolare, astfel incat sa constientizam, practic, intreaga societate despre importanta pe care o are padurea in viata noastra de zi cu zi” spune Ioan Sopoian, director la Directia Silvica Maramures.

Pregatirile pentru plantari au inceput inca din toamna, cand au fost identificate zonele unde urmeaza sa se faca lucrarile si a inceput pregatirea puietilor in pepiniere. Vasile Lazar, seful Ocolului Silvic Somcuta Mare, a informat ca s-au efectuat plantari: „O suprafata totala de 9,2 ha, din care 6,5 ha regenerare naturala si 2,7 ha impadurire totala, cu o formula de impadurit 8 stejari, 2 paltini. Terenul este pregatit dinainte, se fac vetrele de 80/60 cm, in mijlocul lor vin facute gropile de 30/30 cm in care se introduc puietii”.

„Campania de impadurire, de aia se numeste si campanie fiindca vegetatia ne obliga sa facem aceste operatiuni inainte de a veni primavara cu putere si sa infrunzeasca puietii”, a adaugat Vasile Cheta, inginer in cadrul Directiei Silvice Maramures.

Reprezentantii Directiei Silvice si-au propus pentru acest an plantarea a peste 1,7 milioane de puieti de molid, brad, gorun, stejar, paltin, frasin si alte specii de ajutor. Puietii provin in totalitate din pepinierele proprii ale directiei. Cele mai mari suprafete se vor planta la Ocolul Silvic Viseu (84 ha), Dragomiresti (63 ha), Poieni (42 ha), Baia Sprie (16 ha) si Somcuta Mare (14 ha).

„Luna plantarii arborilor” se desfasoara in fiecare an in perioada 15 martie – 15 aprilie. Traditia dateaza din 1901, cand fostul ministru al Instuctiunei publice si a cultelor, Spiru Haret, a instituit „Luna sadirii pomilor” si a transmis scolilor, printr-o circulara, ca fiecare elev sa planteze cel putin un pom.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente