Reciclarea uleiului, enigma pentru romani

Reciclarea uleiului, enigma pentru romani
Reciclarea uleiului, enigma pentru romani

Uleiul folosit in bucatariile romanilor ajunge, de cele mai multe ori, pe tevile de canalizare si in apele din jurul oraselor. Putini stiu ca exista puncte special amenajate pentru colectarea uleiului uzat. Teoretic, ar trebui sa fie date amenzi pentru aruncarea la intamplare a uleiului ars, insa nimeni nu aplica legea.

Putin peste 1.000 de kilograme. Aceasta este cantitatea de ulei ars colectata anul trecut in orasul Sfantu Gheorghe. Desi localnicii au la dispozitie puncte special amenajate pentru a colecta ulei folosit in gospodarii, prea putini trec pe aici.

In oras au fost mai multe campanii de informare privind reciclarea uleiului uzat

Uleiul aruncat in canalizare polueaza grav, spun cei de la Protectia Mediului. In schimb, uleiul dus la reciclare poate fi transformat in carburant, de exemplu.

In Craiova sunt patru firme care colecteaza uleiul folosit, insa putini oameni merg la ele.

Patronii centrelor spun ca trebuie pus la punct un sistem care sa ajute oamenii.

Desi legea prevede sanctiuni pentru orice poluator, specialistii agentiei pentru protectia mediului spun ca este imposibil sa fie facute controale in toate apartamentele si casele din oras.

„Un litru de ulei aruncat la canal polueaza un milion de litri de apa care pot fi consumati de catre un om in 14 ani”, spune Octavian Popa, consilier de mediu.

Toate cele 4 firme de colectare din Craiova au reusit sa colecteze anul trecut doar 20 de tone de ulei comestibil utilizat, foarte putin in raport cu ceea ce se consuma. Restaurantele sau fast-food-urile sunt obligate prin lege sa incheie contracte cu firmele de reciclare a uleiului ars.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *