Decizia suspendarii autorizatiei integrate de mediu pentru societatea Romplumb, pasata dintr-o parte in alta

Decizia suspendarii autorizatiei integrate de mediu pentru societatea Romplumb, pasata dintr-o parte in alta

Soarta societatii Romplumb Baia Mare este in continuare incerta. Somatia primita de la Agentia Regionala de Mediu, prin care administratia uzinei era atentionata ca emisiile de dioxid de sulf trebuie sa se incadreze in parametrii impusi de autorizatia integrata de mediu, a expirat in 14 august. Activitatea la Romplumb nu a fost insa sistata, iar autoritatile refuza sa faca declaratii, pasand luarea unei decizii dintr-o parte in alta.

Societatea Romplumb Baia Mare a avut termen pana in 14 august sa se conformeze indicatorilor fixati in autorizatia integrata de mediu pentru emisiile de dioxid de sulf, in caz contrar riscand suspendarea activitatii. Conducerea Agentiei Regionale de Protectia Mediului Cluj, cea care a emis si somatia catre uzina baimareana, nu a dorit sa comenteze situatia, limitandu-se la a preciza ca se asteapta raportari de la poluator si abia apoi se va decide soarta companiei.

“Daca in 14 a expirat, ieri a fost zi libera. Noi asteptam sa vedem ultimele raportari de la ei sa vedem care-i situatia. Asteptam sa vedem, pentru ca au avut depasiri”, a spus directorul adjunct al Agentiei Regionale de Protectia Mediului Cluj, Mariana Les.

Daca in continuare se vor inregistra depasiri la emisiile de dioxid de sulf, societatea Romplumb risca sa ramana fara autorizatia integrata de mediu, ceea ce ar presupune inchiderea acesteia.

“Daca nu se inacadreaza in limitele impuse, o sa urmeze suspendarea autorizatiei integrate de mediu. O sa ne intrunim in sedinta si vom lua decizia care se impune”, a adaugat Mariana Les.

Seful Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, s-a ferit si el sa ofere explicatii, spunand doar ca asteapta o decizie de la Agentia Regionala de Protectia Mediului si ca, in functie de comunicarea venita de la Cluj, se vor stabili masurile pe care le vor lua comisarii de mediu. La randul sau, directorul Romplumb, Vasile Uta, a refuzat orice discutie pe marginea situatiei uzinei, precizand ca va face declaratii privitoare la o decizie sau alta “la momentul potrivit”.

Cert este ca la ultima intalnire care a avut loc la sediul societatii Romplumb, cu ministrul Economiei, Ion Ariton, oficialii companiei Romplumb au aratat ca au solicitat prelungirea termenului de conformare cu sase luni, motivand ca parametrii care li s-au impus sunt prea restrictivi. Deocamdata, nu s-a primit niciun raspuns in acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *