Funinginea urbana degaja dioxid de azot si acid azotos, la lumina soarelui

Oamenii de stiinta sustin ca funinginea urbana – murdaria care sta lipita pe constructiile din orase – este o sursa de poluare cu gaze de azot. Cand este expusa luminii soarelui, aceasta murdarie „expira” azot, desi pana acum se credea ca ea absoarbe gazele nocive din aer; se pare ca azotul nu se numara printre gazele care sa ramana captive in funinginea urbana, ci este expirat inapoi in atmosfera, la contactul cu lumina soarelui.

Aceste concluzii vin dupa mai multe experimente realizate pe acoperisuri din zone urbane din Germania, atat pe vreme insorita, cat si pe umbra. Cercetatorii au descoperit, astfel, ca, in lumina soarelui, funinginea degaja azot in doua forme: dioxidul de azot – NO2 (poluator toxic) si acidul azotos, care joaca un rol de baza in formarea smogului. Rezultatele experimentelor au fost prezentate recent in cadrul unei conferinte a American Chemical Society din Boston si au fost bine receptionate de lumea stiintifica, sustinandu-se ca ar putea explica, in cele din urma, cum se formeaza smogul dens din marile aglomerari urbane – precum Londra.

„In loc sa fie o hazna permanenta pentru gazele de azot, funinginea, expusa la lumina soarelui, degaja inapoi in aer aceste gaze”, spune profesorul de chimie James Donaldson, de la Universitatea din Toronto, care a coordonat cercetarea. Faptul ca funinginea urbana degaja si acid azotos este o descoperire importanta, spun si alti cercetatori, pentru ca fenomenul ar putea explica smogul constant din orasele mari. „Daca funinginea de pe constructii are un rol in asta, avem nevoie de oamenii de stiinta sa ne spuna cat de mult gaz de acest tip este eliberat in atmosfera si ce efecte are fenomenul asupra sanatatii umane”, considera Simon Birkett de la grupul activist Clean Air in London.

 

Sursa, foto si mai multe detaliiBBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *